Domáci adventný kalendár so zdravými mňamkami

45 min
Pre pokročilých
Domáci adventný kalendár so zdravými mňamkami
Ježiško už sa k nám rúti závratnou rýchlosťou a nie je lepší spôsob, ako odpočítavať dni do jeho príchodu, než šupnúť každý decembrový deň až do toho štedrovečerného nejaký mls z adventného kalendára!Viac informácií
Suroviny pre tento receptPrírodný trstinový cukorDatleMorská soľVanilkový extraktKakaové bôbySpirulinaMoringaOrechyKakaoSada na výrobu čokoládyPudre na zdobenie
Jednotlivé suroviny nakúpite hneď pod postupom
Popis

Ten zo supermarketu nás nudí, vyrobíme si ho doma sami!

Prečo domáci?

Domáci adventný kalendár má veľkú kopu výhod! Stačí jeho obyčajné porovnanie s kupovaným adventným kalendárom a hneď si budeme chcieť radšej vyrobiť svoj vlastný, originálny adventný kalendár, do ktorého vložíme okrem zdravých surovín aj kúsoček vlastného srdca. Oproti tomu sú kupované adventné kalendáre väčšinou bez duše a bez nápadu, a pokiaľ už si nepriplatíme niekoľko sto korún navyše, nedočkáme sa v nich ani kvalitnej čokolády. Malé čokoládové štvorčeky bývajú často z nekvalitnej čokolády, a aby vôbec nejako chutila, obsahujú množstvo rafinovaného cukru. Svoj adventný kalendár si môžeme doladiť presne podľa gusta, a navyše si pri jeho výrobe psychicky odpočinieme a naladíme sa na stanicu vianočnej pohody. Ak budeme adventný kalendár vyrábať napríklad pre svoje deti či milé, opredieme ho aj hrejivou energiou lásky.

Fantázii sa medze nekladú

Môžete sa u nás inšpirovať, ako takýto kalendár dať do kopy, ale vo chvíli, keď sa pustíte do tvorenia a jeho výroby, fantázia určite zaklope na vrátka a vy môžete svoj adventný kalendár ľubovoľne nakombinovať.

Čo do neho?

Pokiaľ človek, ktorému kalendár chcete vyrobiť, nie je práve milovník sladkého, poprípade sladké nemôže, nič sa nedeje. Adventný kalendár sa dá predsa naplniť čímkoľvek, či už sú to rôzne druhy orieškov, alebo veci, ktoré vlastne vôbec jedlé nie sú! Fotografie, obrázky, kamienky, pierka, sklíčka ohladené vodou, bižutéria, malé hračky, drevené figúrky... Alebo napríklad krátke listy či príbehy zo života, ak patríte medzi pisálky. Záleží len na tom, čo má vami obdarovávaný človek rád.

Nápady

Adventný kalendár môže slúžiť ako krásna a nápaditá vianočná výzdoba, preto nie je od veci vyrobiť ho tak, aby sme si ho mohli zavesiť napríklad na stenu alebo do priestoru. Milovníci prírody určite ocenia peknú, suchú a dostatočne dlhú vetvu, ktorú si pomocou ľanového povrázku či tenkého lanka môžeme zavesiť na stenu. Obsah adventného kalendára potom jednotlivo rozdelíme do dvadsaťštyri sáčkov ozdobených napríklad malou šištičkou a vetvkou nejakého ihličnanu, a zavesíme ich na ľanových povrázkoch na vetvu.

Ale teraz už sa pozrieme na recepty na zdravé mňamky, ktoré sú tak vynikajúce, že ich ocenia rovnakou mierou deti ako dospelí!

Nepečené sušienky v čokoládovom kabátiku

Tieto nepečené dobrôtky budete mať hotové počas pol hodinky a ingrediencie postačia zhruba na 24 kúskov, preto ak ste veľkí maškrtníci a ťažko odolávate sladkému pokušeniu, odporúčame zdvojnásobiť dávku, aby sa nestalo, že budete mať všetky sušienky zjedené už 1. decembra.

Čo je na to potrebné?

- 1 hrnček prírodného trstinového cukru

- 1 hrnček pomletých ovsených vločiek

- 6 polievkových lyžíc zmäknutého (rastlinného) masla alebo kokosového tuku

- 1 a 1/2 hrnčeka arašidového masla (najlepšie je samozrejme domáce, neváhajte a skúste vlastnú výrobu!), smooth alebo crunchy, záleží na vás!

- 1 hrnček strúhaného kokosu

Na polevu

- 1 a 1/4 hrnčeka čokoládových lupienkov či nasekanej čokolády (napríklad domáci, kuk: Domáca horká čokoláda)

- 2 polievkové lyžice kokosového oleja

- Ľubovoľné zdobenie

Ako na to?

Do veľkej misy dáme cukor, maslo, arašidové maslo a strúhaný kokos, a všetko poriadne rozmixujeme. Mixujeme určite tak dve až tri minúty, pokiaľ nie je cesto krásne jemné. Vysteleme pekáč, poprípade nejakú tácku papierom na pečenie az cesta tvoríme malé guličky, ktoré potom pokladáme na papier. Keď je všetko cesto spotrebované, dáme tácku s guličkami do chladničky. Zatiaľ čo sa nám sušienky chladia v chladničke, rozpustíme v sklenenej mise ponorenej v kastróliku s vriacou vodou kokosový olej s nasekanou čokoládou a pomaly miešame, kým nevznikne voňavá čokoládová poleva. Vyberieme z chladničky guličky, ktoré už sa pravdepodobne trasú zimou a nemôžu sa dočkať horúce čokoládové kúpele. Tú im poskytneme za pomoci špáradla, opatrne guľôčku vždy nabodneme na špáradlo a celú ju omočíme v čokoláde. Ďalšou možnosťou je ponárať guličky do čokolázne za pomoci čajovej lyžičky, ale to je alternatíva, u ktorej pravdepodobne vznikne viac čokonoporiadku a kvapôčok na kuchynskej linke. Nakoniec môžeme guličky ľubovoľne dozdobiť - ich vršky posypeme napríklad nejakou zábavne farebnou kombináciou ingrediencií typu strúhaný kokos, plátky mandlí, sekané kakaové bôby, včelí peľ či poprášime jahodovým, banánovým alebo vanilkovým púdrom. Zaujímavo rozoznejú naše chuťové bunky aj pár zrniečok morskej soli. Keď sú guličky dozdobené a krásne vyparádené, uložíme ich na hodinku alebo dve do chladničky, aby nám krásne stuhli.

Vyšperkované datľové karamelky v čokoláde

Karamelky má rád snáď každý, ale datľové karamelky, to je urobený poklad pre milovníkov zdravého maškrtenia! Voňavý, krásne vláčny datľový karamel v chrumkavej čokoláde... Ďalšia dobrôtka, ktorá nás bude pokúšať k tomu, aby sme zfutrovali celý adventný kalendár naraz! Ingrediencie však postačia zase tak na 24 karameliek, takže rozhodnutie, či zdvojnásobíte porcie alebo svoju sebakontrolu, je len na vás.

Čo je na to potrebné?

- 2 a 1/2 hrnčeka vykôstkovaných datlí (nakrájaných)

- 2 polievkové lyžice kokosového oleja

- 1 čajová lyžička čistého vanilkového extraktu (môžete si vyrobiť aj domáci, kuk: Domáce extrakty)

- 1/4 až 1/2 čajovej lyžičky morskej soli

Na polevu

- 1 hrnček sekanej čokolády

- 1 až 2 polievkové lyžice kokosového oleja

- Ingrediencie na "vyšperkovanie" karameliek

Ako na to?

Dáme nakrájané datle, kokosový olej, vanilkový extrakt a morskú soľ do kuchynského mixéra, a mixujeme minimálne dve minúty alebo kým nevznikne hladká hmota. Medzi dvoma listami papiera na pečenie rozvaľkáme na kuchynskej linke či dosku vzniknuté cesto, ak sa cesto veľmi lepí, vložíme ho na chvíľu do chladničky. Potom ho môžeme buď rozkrájať na 24 malých kociek či obdĺžnikov, alebo môžeme použiť aj vykrajovače. Karamelky naukladáme na nejakú tácku či pekáčik vyložený papierom na pečenie a na štvrť hodinky ich vložíme do mrazničky, aby nám pekne stuhli. Medzitým si pripravíme čokoládovú polevu, použijeme rovnaký spôsob jej prípravy ako v predchádzajúcom recepte, a stuhnuté karamelky v nej pekne omočíme. Na záver si karamelky pekne vyšperkujeme! Každá môže byť individuálna, aby sa každý deň objavila vo vrecúšku adventného kalendára trochu iná karamelka. Môžeme použiť rôzne sekané oriešky, pekne vyzerajú napríklad zelené pistácie. Zelenú farbu získame aj poprášením karameliek sladkovodnou riasou spirulinou či trochu svetlejšou moringou, práškom vyrobeným zo sušených listov tohto stromu. Žltú farbu nám dodá včelí peľ, využiť môžeme aj rôzne púdre - napríklad vyššie spomínaný vanilkový, jahodový či banánový. Oranžovú až červenú farbu zase dosiahneme pomocou nakrájaných plodov kustovnice čínskej, goji. A farbu tematicky bielu ako čerstvo napadnutý sneh nám dodá samozrejme voňavý kokos.

Čokoládovo-orieškové hľuzovky

Hľuzovky, to je luxusná dobrôtka, ktorú si len tak niekto dovoliť nemôže. Avšak čokoládové hľuzovky, to je luxus, ktorý je dostupný takmer každému, a tento vegánsky variant o tom rozhodne svedčí. Príprava zaberie opäť slabú polhodinku, ale výsledok stojí za to. Ingrediencie postačia približne na 30 hľuzoviek.

Čo je na to potrebné?

- 2 hrnčeky vlašských orechov

- 2 hrnčeky kešu orechov (popr. lieskových orechov alebo mandlí)

- 20 vykôstkovaných datlí (sušené datle predtým ešte namočíme na 10 minút do vody a potom ich dáme odkvapkať)

- 2 polievkové lyžice kakaa (+ trochu navyše na obalenie)

- 1 čajová lyžička škorice

Na polevu

- 2 a 1/2 hrnčeka sekanej čokolády

- 2 lyžice kokosového oleja

Ako na to?

Oba hrnčeky ľubovoľne zvolených orechov v kuchynskom mixéri rozmixujeme do konzistencie orieškovej múky a zmiešame. Rovnakú akciu opakujeme aj s datľami, ideálne je, ak sú rozsekané na drobunké kúsočky, nie úplne najemno. Zmiešame ich s orieškovou múkou a rozdelíme na dve polovice. K jednej polovici pridáme 2 polievkové lyžice kakaa a mixujeme ďalej, pritom postupne prisypávame zvyšné orechy a sledujeme pozorne konzistenciu, chceme dosiahnuť takú hmotu, ktorú je možné formovať do malých guličiek. Je teda možné, že nevyužijeme všetky orechy, zvyšnú orechovú múku môžeme potom poprípade použiť na dozdobenie. Keď cesto zodpovedá požadovanej konzistencii, môžeme začať formovať hľuzovky. Na jednu hľuzovku naberieme vždy približne 1 polievkovú lyžicu hmoty. Guličky pokladáme na tácku na papier na pečenie a dáme vychladnúť do chladničky. Medzitým si rovnakým spôsobom ako pri predchádzajúcich receptoch pripravíme z čokolády a kokosového oleja polevu, a vychladnuté hľuzovky do polevy namáčame. Keď čokoláda na hľuzovkách málinko stuhne, posypeme hľuzovky kakaom alebo ich v ňom opatrne obalíme.

TIP NA ZÁVER

Všetky dobrôtky skladujte v chladničke, prípadne v mrazničke, a do vrecúšok ich vložte napríklad až tesne pred rozbalením.

Nie je to stále to pravé orechové?

Ak žiadny z vyššie uvedených receptov nebol u vás vyložene trefou do čierneho, Ekokoza má v zálohe ešte ďalšie nápady! Pravé orechové prichádza s orechmi! Čo tak nadávkovať do vrecúšok vynikajúce pražené oriešky v škoricovom karameli? Ďalším skvelým a zdraviu prospešným variantom sú tiež mňamózne, vitamíny nabité kurkumové želé cukríky, ktoré podporia vašu obranyschopnosť a výrazne znížia šancu, že budete na Štedrý deň trúbiť do vreckovky. A obzvlášť malí maškrtníci ocenia mäkučké penové cukríky, tzv. maršmelóny. A ak ste minimalisti a oceníte skôr jednoduchší variant, môžete si doma vyrobiť úplne klasické adventné čokoládky, avšak tieto budú na rozdiel od kupovaných oveľa lepšie, či už chuťovo, alebo obsahovo!

Tak ako si adventný kalendár nakombinujete vy?

Nezabudnite nás sledovať na našich sociálnych sieťach, Facebooku a Instagrame, nech vám neutečú naše ďalšie návody a tipy. A preskúmajte aj náš nový ekokozí receptár!

Suroviny
Prírodný trstinový cukor
Morská soľ
Vanilkový extrakt
Kakaové bôby
Kakaové bôby drvené, 100 g

Kakaové bôby drvené, 100 g

2,81 EUR
Tento produkt sa nedá zakúpiť
Kakaové bôby nepražené celé BIO, 100 g

Kakaové bôby nepražené celé BIO, 100 g

2,56 EUR
Tento produkt sa nedá zakúpiť
Orechy
Sada na výrobu čokolády
Články
Záleží nám na vašom súkromí

Ekokoza má rada cookies! Súbory cookie nám pomáhajú ponúkať správne produkty, príjemné zľavy a ďalšie skvelé služby. Stačí nám dať súhlas na ich používanie.

Upraviť moje voľbyPovoliť všetko