Domáce marshmallows s javorovým sirupom

30 min
Pre pokročilých
Domáce marshmallows s javorovým sirupom
Ako na domáce, správne nadýchané a sladučké, maršmelóny vyrobené z lahodného javorového sirupu a bez živočíšnych zložiek. Vychutnajú si ich malí, veľkí, mäsožrúti aj vegetariáni.Viac informácií
Suroviny pre tento recept2 lyžičky agaruPol lyžičky xantánovej gumyPol lyžičky vanilkového extraktuŠtipka jemne mletej himalájskej soliKuzu škrobKokos Silikónová forma
Jednotlivé suroviny nakúpite hneď pod postupom
Popis

Javorové maršmelóny sú jeseň na tanieri. Majú v sebe jeho vône, nabádajú k tvoreniu, tráveniu času v okruhu našich blízkych a nenásilne do našich domovov prinášajú kúzelnú atmosféru nadchádzajúceho sviatočného obdobia. Táto sladučká pochúťka je dokonale nadýchaná, príjemne mazľavá a rozpúšťa sa na jazyku. Domáce čerstvé maršmelóny ponúkajú úplne iný chuťový zážitok, než tie kupované. Vyskúšate ich s nami?

Radosť tvoriť a príležitosť byť spolu

Maršmelóny, alebo ak chcete marshmallows, rozhodne nie sú niečo, čo by sme si dopriali pravidelne. Keď sa do nich ale pustíme, poriadne si to užijeme. Skvele si rozumie s horúcou čokoládou popíjanou za chladných jesenných a zimných večerov, a veselý proces ich prípravy sa hodí pre tie dlhé vianočné rána, pri ktorých sa zíde celá rodina. Deti milujú ako hotové dobrôtky, tak aj sledovanie ich výroby, kedy v hrnci suroviny najprv pekne bublajú, postupne sa mení ich farba, z tekutiny sa potom stane nadýchaná pena, z ktorej sú nakoniec vynikajúce sladučké maršmelóny.

Výroba domácich maršmelónov je skrátka niečo viac, je to hrejivá tradícia, ktorá nás donúti spomaliť, vychutnať si každú časť procesu a užiť si chvíle pohody.

Ako na domáce vegánske maršmelóny

Napriek tomu, že je výroba tejto dobroty vlastne úplne jednoduchá, vyžaduje trochu predchádzajúcich znalostí.

Pracovať budeme s vecou, ktorej sa hovorí aquafaba. Čo je vlastne len iné slovíčko pre nálev z konzervovaných strukovín. Väčšinou sa používa voda z cíceru, ale skvele funguje aj voda z konzervy fazule. Aquafaba sa chová ako vaječný bielok, takže ju nájdete v množstve vege receptov. Je to skvelá univerzálna vec a pokiaľ o nej počujete prvýkrát, odhoďte všetky predsudky a určite ju vyskúšajte.

Pred samotným kuchtením sa hodí mať vopred navážené všetky suroviny a pripravené potrebné náčinie. Postup vyžaduje pár rýchlejších alebo súvislých úkonov a je dobré mať všetko pekne po ruke.

Skvelým pomocníkom, ktorý výrobu skutočne zásadne zjednoduší, je kuchynský teplomer. Budeme totiž javorový sirup zahrievať na teplotu medzi 114-120°C. Čo nás tiež privádza k tomu, že hoci deti milujú maršmelónky aj ich výrobu, tejto fázy by sa mali zúčastniť len z diaľky.

A ešte zmienka k agaru, ktorý budeme používať. Väčšinou sa voda s agarom majú variť celú minútu. Takže ešte v kastróliku hmota začne tuhnúť. To pri výrobe maršmelónov ale nechceme. Chceme, aby začal tuhnúť, až zmiešaný s ostatnými surovinami. To jednoducho dosiahneme tým, že akonáhle sa vo vode s agarom začnú objavovať prvé bublinky, hneď ju odstavíme z tepla. Tak bude agar aktivovaný, ale tuhnúť začne až zmiešaný so zvyškom ingrediencií.

Domáce maršmelóny sa dajú opekať a krásne sa rozpúšťajú v horúcich nápojoch. Pokiaľ si teda túto dobrôtku radi doprajete prehriatu na ohni alebo si s ňou zdobíte horúcu čokoládu, smelo do toho! Pripravte sa ale na to, že sa roztekajú rýchlejšie ako tie kupované.

A to najdôležitejšie nakoniec... hoci môže opis výroby znieť veľmi komplikovane, opak je pravdou. Je to oveľa jednoduchšie, než to vyzerá! Stačí dodržať množstvo ingrediencií a všetko si vopred pripraviť. A potom už si len užívať potešenie, ktoré čerstvé domáce maršmelóny prináša. Verte nám, stojí to za to!

Čo je na to potrebné?

- 310 ml javorového sirupu

- 120 ml aquafaby (nálev z konzervy cíceru alebo fazule)

- 125 ml vody

- 2 lyžičky agaru

- Pol lyžičky xantánovej gumy alebo pol lyžičky guaranovej gumy

- Pol lyžičky citrónovej šťavy

- Pol lyžičky vanilkového extraktu (vyrobte si svoj a pripravte sa na Vianoce - kuk)

- 1 lyžica cukru múčka

- Malinká štipka jemne mletej himalájskej soli

- Kuzu škrob alebo najemno rozomletá tapioka alebo zemiakový škrob na vysypanie formy

- Strúhaný kokos, nasucho opražený (nemusí byť)

A bude sa hodiť aj…

- Pekáč alebo silikónová forma (okolo 30x20 cm, ale záleží na tom, aké veľké chcete maršmelóny mať)

- papier na pečenie (môžete vynechať a pekáč pred vysypaním ľahko vymazať kokosovým olejom)

- Šľahač, mixér alebo kuchynský robot

- Veľká misa (alebo misa od kuchynského robota) a dva kastróliky

- Kuchynský teplomer

Ako na to?

Nadviažte si všetky ingrediencie a prichystajte si náčinie. Vybraný pekáčik alebo formu vyložte papierom na pečenie a štedro poprášte škrobom tak, aby bolo celé jej dno pokryté.

Do jedného kastrólika nasypte agar, zalejte ho vodou a nechajte ho napučiavať.

Do veľkej misy (alebo misy od mixéra) nalejte aquafabu, citrónovú šťavu, prisypte xantánovú alebo guarovú gumu a šľahajte asi 3 minúty, kým hmota nebude nadýchaná (ako našľahaný vaječný bielok), potom pridajte cukor a šľahajte tak dlho, kým bude zmes pevná hutná a lesklá.

V druhom kastróliku zmiešajte javorový sirup a vanilkový extrakt, a dajte variť. Do tekutiny vložte teplomer a strážte ho. Akonáhle zmes dosiahne teplotu medzi 115-200°C, zložte z tepla, znovu zapnite šľahač a horúcu tekutinu postupne zašľahajte do pripraveného snehu.

Teraz je čas priviesť do varu agar s vodou. Akonáhle uvidíte prvé bublinky, snímte ho z tepla, miešajte asi 20 sekúnd (zmes zhustne, ale nezačne tuhnúť). Ak ste šľahač vypli, zapnite ho. Agar stále miešajte a prilejte ho do vyšľahanej hmoty. Do tej potom pridajte aj štipku soli a šľahajte, kým zmes nevychladne. To bude trvať asi 5-10 minút.

Potom hmotu prelejte do pripraveného pekáča alebo formičky, uhlaďte ju ľahko naolejovanou lyžicou či špachtľou, štedro poprášte škrobom a dajte tuhnúť minimálne na 2 hodiny (alebo cez noc).

Keď je hmota tuhá, nožom poprášeným škrobom ju nakrájajte na štvorčeky. Dajú sa použiť aj najrôznejšie formičky či vykrajovače na perníčky, aj tie ale vždy poprášte škrobom, aby sa na ne hmota nelepila. Jednotlivé maršmelóny obaľte v opraženom kokose alebo ich zo všetkých strán posypte škrobom. Ak by ste ich chceli naozaj veľmi sladké, môžete škrob alebo kokos zmiešať s práškovým cukrom.

Maršmelónky skladujte v chlade a zoslabnite ich do 3 dní. Ak by ste ich chceli uchovávať dlhšiu dobu, šupnite ich do vrecúška a zmrazte. V mrazničke vydrží minimálne 3 mesiace.

Pustíte sa do tejto dobroty s nami?

Nezabudnite nás sledovať na našich sociálnych sieťach, Facebooku a Instagrame, nech vám neutečú naše ďalšie návody a tipy. A preskúmajte aj náš nový ekokozí receptár!

Suroviny
2 lyžičky agaru
Agar, 20 g

Agar, 20 g

2,14 EUR
Pol lyžičky xantánovej gumy
Pol lyžičky vanilkového extraktu
Štipka jemne mletej himalájskej soli
Kuzu škrob
Kokos
Bio kokosový tuk, 1 l
(1)

Bio kokosový tuk, 1 l

10,76 EUR
Články
Záleží nám na vašom súkromí

Ekokoza má rada cookies! Súbory cookie nám pomáhajú ponúkať správne produkty, príjemné zľavy a ďalšie skvelé služby. Stačí nám dať súhlas na ich používanie.

Upraviť moje voľbyPovoliť všetko