Škorica - a všetko, čo o nej potrebujete vedieť

Škorica - a všetko, čo o nej potrebujete vedieť
Dnes škoricu nájde v špajze asi každá gazdinka, ako by tiež nie, toto korenie nemôže chýbať v žiadnom štrúdli alebo jablčnom koláči.Viac informácií
Suroviny pre tento receptŠkoricová silicaKozmetické vôneHorú čokoládaProdukty so škoricou
Jednotlivé suroviny nakúpite hneď pod postupom
Popis

Čo sa vám vybaví, keď sa zamyslíte nad zimným obdobím? Doma to vonia purpurou a po večeroch zababušenie do perín usrkávame varené víno, a všade okolo je tá hrejivá vôňa. Nikde av ničom nesmie chýbať škorica, korenie, ktoré vie túto jedinečnú atmosféru vykúzliť. Najlepšie na škoricu je to, že nám a nášmu telu dodá oveľa viac, než len lahodný zážitok pri jedle a upokojujúci pocit.

Korenie všetkých vekov

Škorica sa môže pýšiť siahodlhou históriou, a to, či už ide o jej používanie v kuchyni alebo v liečiteľstve. Od pradávna ju používali všetky staroveké kultúry, Židia, Rimania i Egypťania, pri obradoch posledného pomazania aj pre jej schopnosť uchovať potraviny dlhšie čerstvé. V stredoveku ľudia škoricu považovali za taký luxus, že za ňu dokonca platili zlatom.

Čo všetko škorica dokáže

Niet divu, že škoricu ľudia používajú už celé tisícročia, zoznam overených liečivých účinkov škorice je totiž dlhátánsky.

Upravuje cukor v krvi a znižuje krvný tlak

Snáď o žiadnej inej chorobe a jej možnej liečbe škoricou toho nebolo napísané viac, ako o cukrovke či zvýšenom cukre v krvi. Škorica podľa množstva štúdií (kuk a kuk) vie znížiť hladinu cukru v krvi až o obdivuhodných 29%. Poradí si tiež so zvýšeným krvným tlakom, a navyše znižuje hodnotu cholesterolu a triacylglycerolov v krvi, preto môžeme s pokojom povedať, že pravidelnou konzumáciou tohto zázračného korenia si pomôžete znížiť riziko ochorenia srdca. Pokiaľ máte tieto problémy, každý deň si doprajte 2 čajové lyžičky škorice.

Pôsobí proti mikróbom

Esenciálny olej z kôry škoricovníka výnimočne dobre bojuje proti baktériám a ostatným nechceným zvieratkám a breberkám. Škoricový olej si dokonca poradí aj s baktériou E. coli. Navyše je silne dezinfekčná a ochranný.

Preto ho pridajte do domácej zubnej pasty, zatočí s baktériami zodpovednými za tvorbu zubných kazov.

Na Novom Zélande boli nedávno vykonané štúdie, ktoré ukázali, že škoricový esenciálny olej je tým najúčinnejším bojovníkom proti baktérii, ktorá sa volá Streptoccocus mutans . Práve tá žije v našej ústnej dutine, prichytáva sa na zuby a vylučuje žieravú kyselinu, čím vytvára zubný kaz. To ale nie je všetko, škoricový éterický olej dokáže prvotriedne zatočiť aj s baktériami spôsobujúcimi choroby ďasien.

Ešte sme vás nepresvedčili, že zaradenie škorice do jedálnička je dobrý nápad?

Je protizápalová a antivírusová

Škorica preukázateľne veľmi úspešne potláča enzým, ktorý spôsobuje rôzne zápaly v tele. Zároveň je antivírusová, takže pokiaľ na vás skočí bacil a ste prechladnutí, pridajte štipku (alebo dve, tri?) do rannej kaše, smoothie alebo čaju a zápaly sa vám vyhnú.

Je prirodzeným antioxidantom

O antioxidantoch sa hovorí úplne všade, takže vám asi nemusíme vysvetľovať, že antioxidanty sú látky, ktoré chránia naše telá pred oxidačným stresom, ktorý spôsobujú zlé voľné radikály. Čo ste možno ale doteraz nevedeli, je fakt, že v štúdii, ktorá porovnávala antioxidačnú účinnosť skoro 30 rôznych druhov korenia, škorica zvíťazila ako jeden z najúčinnejších prírodných antioxidantov, a to bojovala proti takým velikánom ako je cesnak alebo klinček (kuk).

Na mozog

A perlička na záver. Nové štúdie ukázali, že škorica bojuje proti proteínu Tau. No a? Tento proteín zohráva dôležitú úlohu pri vzniku Alzheimerovej choroby. Pri nej totiž dochádza k ukladaniu proteínu Tau v mozgu, ktorý sa ním potom zanáša a ničí. Škorica má v liečbe Alzheimerovej choroby obrovský potenciál, v budúcnosti o tejto schopnosti škorice určite ešte budeme počuť.

Ako škoricu použiť a využiť

Teraz prichádza tá zábavná časť! Že je škorica zdraviu prospešná, už vieme, a ako ju teda využiť?

Pri chrípke, prechladnutí a kašli – ak na vás niečo lezie, každý deň užívajte pol čajovej lyžičky v čaji s citrónom a medom. Alebo škoricu jednoducho pridajte do vášho obľúbeného (domáceho) sirupu proti kašľu.

Starostlivosť o zuby a ďasná – o tomto bode už toho bolo povedané veľa, ale škorica je v starostlivosti o zuby a ďasná jednoducho neporaziteľná. Vyrobte si domácu zubnú pastu (recepis) a pridajte do nej pár kvapiek škoricového esenciálneho oleja.

Na podporu zažívania – dopriali ste si jedlo a je vám ťažko? Vypite pohár vody alebo hrnček čaju s polovicou lyžičky škorice, tá naštartuje zažívanie a skôr vám bude lepšie.

Do mydla – kto by sa nechcel pri kúpeli obklopiť hrejivou škoricovou vôňou… Skúste si s nami vlastné mydlo vyrobiť, vôňu si sami nakombinujte alebo dajte šancu pripraveným kozmetickým vôňam, pre zimné obdobie sú našimi favoritmi Teplé korenie a Kardamon. Ak sa na domácu výrobu mydla necítite, odporúčame krásne prírodné mydlá, ktoré budú aj nádherným a milým darčekom.

Tvárová maska – jednoducho zmiešajte mletú škoricu s medom a naneste na tvár, nechajte 5 minút pôsobiť a opláchnite teplou vodou.

Na vytvorenie kúzelnej atmosféry – sviečka s vôňou škorice a klinčeka je (nielen) v zimnom období absolútne nenahraditeľná. A The Greatest Candle prišla s úplne báječným nápadom – čo tak vytvoriť si doma ľahko a rýchlo vlastnú vonnú sviečku z (použitého) rastlinného kuchynského oleja? Sviečkou potom môžete obdarovať svojich blízkych, určite budú nadšení!

Na chudnutie - škorica spoľahlivo naštartuje metabolizmus, ak sa snažíte zhodiť nejaké to kľučko, pridávajte škoricu do jedla, pomôže vášmu spaľovaniu. Škorica sa hodí, aj keď obmedzujete sladenie čaju alebo kávy, je totiž prirodzene sladkastá a cukru potom nemusíte použiť toľko.

Do čokolády – čokoláda a škorica vytvára dokonalú harmóniu, v zime vás krásne zahreje horúca čokoláda, ktorú budete mať raz dva. Ak máte radšej čokoládu v tuhej forme, skúste si čokoládu vyrobiť sami, pridať môžete ako škoricu, tak mnoho ďalšieho.

A do receptov – samozrejme nesmieme zabudnúť spomenúť všetky skvelé a rokmi preverené spôsoby použitia škorice, v štrúdli je nenahraditeľná, dodá šmrnc palacinkám a lievancom, a čas vám pri varení ušetrí škoricový cukor. Škorica sa výborne hodí aj do slaných jedál, skúste ju pridať do paradajkových omáčok a zeleninových karí.

Škorica cejlónska alebo škorica čínska?

Veľa ľudí si neuvedomuje, že na svete existuje obrovské množstvo rôznych druhov jedného korenia. Je tomu tak aj so škoricou. Dva najdôležitejšie typy škorice nájdete pod názvami cejlónska škorica a škorica cassia. Oba druhy sú zdraviu prospešné, pokiaľ ale chcete škoricu používať ako prírodný liek, je dobré ich rozlišovať a poznať ich rozdiely.

Látka, ktorá škoricu dodáva jej nezameniteľnú vôňu a chuť, sa volá cinnamaldehyd. Ten je tou zlúčeninou vytvárajúcou z kôry škoricovníka tak skvelého pomocníka v boji proti chorobám. Tu ale pozor, cinnamaldehyd je zdraviu prospešný iba v primeranom množstve. Nemajte ale vôbec strach, pokiaľ škoricu budete užívať v bežnej miere, nemôže sa nič zlé stať, práve naopak. Zapamätajte si ale:

Cejlónska škorica

Škorica z Cejlónu sa všeobecne považuje za "tú pravú" škoricu. Pestuje sa na Srí Lanke, ale aj v niektorých častiach Indie, a získava sa zo stromu Cinnamomum verum, škoricovníka pravého.

Ak by ste porovnávali chuť škorice cejlónskej a Cassie (čínskej), chuť tej cejlónskej bude jemnejšia, a to práve kvôli menšiemu obsahu cinnamaldehydu. A práve to z cejlónskej škorice robí ten najzdravší a najbezpečnejší variant, pokiaľ ide o jej užívanie ako prírodného lieku. Niekto cejlónsku škoricu preferuje aj v kuchyni, hlavne ak je na ne "obyčajná" škorica príliš aromatická a korenená.

Škorica druhu Cassia

Tento druh škorice nájdete prakticky vo všetkých supermarketoch a obchodoch. Získava sa zo škoricovníka čínskeho, ktorý rastie, asi vás neprekvapíme, v Číne. Škorica čínska je tým lacnejším variantom, práve preto, že cez 90% jej oleja pochádza z cinnamaldehydu. Kvôli tomu ju väčšinou používame pri varení, je totiž silne pikantná a stačí ju naozaj troška. Vedci sa ale zhodujú v tom, že kvôli vysokému obsahu cinnamaldehydu sa škorica čínska nehodí pri použití ako prírodného lieku.

Škorica čínska tiež obsahuje veľké množstvo kumarínu, ktorý pri vysokých dávkach môže negatívne ovplyvňovať funkciu pečene. Dánska vláda dokonca nedávno začala regulovať používanie škorice v pečive, aby sa uistila, že ľudia nekonzumujú zbytočne vysoké (a potenciálne nebezpečné) množstvo tejto látky. V cejlónskej škorici, na rozdiel od tej čínskej, nájdete minimálne množstvo kumarínu.

Predávkovanie škoricou

Je to tak predsa so všetkým, aj u škorice platia naše známe – všetko s mierou. Experti sa zhodujú na tom, že používanie škorice v kuchyni pri varení je úplne bezpečné a zdraviu prospešné (pokiaľ neporiadate dve vrecká škorice len pri raňajkách). Ak s ňou ale chcete bojovať proti chorobám, majte na pamäti, že:

Tehuľky by si mali dávať pozor na vysoké dávky škorice a nadužívaniu škoricového esenciálneho oleja (môže spôsobiť kontrakcie).

Kvôli obsahu kumarínu, radíme nahradenie škorice čínskej škoricou cejlónskou, hlavne pri dojčení alebo ak varíte pre deti.

Mnoho odborníkov odporúča užívanie cejlónskej škorice práve kvôli tomu, že obsahuje oveľa menšie množstvo kumarínu a cinnamaldehydu.

A ako vždy platí, že ak sa rozhodnete zbavovať sa chorôb prírodným liekom a jesť ho väčšie, než bežné množstvá, poraďte sa s vaším lekárom, a to najmä pokiaľ už užívate iné lieky, ktoré by mohli prírodné lieky ovplyvňovať.

Používate škoricu pravidelne? Do jedla? Pre zdravie? Alebo oboje?

Články
Záleží nám na vašom súkromí

Ekokoza má rada cookies! Súbory cookie nám pomáhajú ponúkať správne produkty, príjemné zľavy a ďalšie skvelé služby. Stačí nám dať súhlas na ich používanie.

Upraviť moje voľbyPovoliť všetko