Recept na mäkký syr

AKO VYROBIŤ MÄKKÝ SYRViac informácií
Zakúpte si jednotlivé zložky hneď pod postupom
Popis

AKO VYROBIŤ MÄKKÝ SYR

Syridlo mikrobiálne Chy-max

Chlorid vápenatý

Mezofilná kultúra CHN11

Mlieko – kravské, kozie, ovčie – aké máte k dispozícii

 

 

---

 

Mlieko najskôr spasterujeme. Teda zahrejeme na 64 ° C, odstavíme a necháme pol hodiny stáť.

Po tridsiatich minútach hrniec s mliekom schladíme na teplotu 35 -37 ° C a pridáme mezofilnú kultúru.

Kultúru necháme prekysať cca 50 minút (minimálne však pol hodiny), potom pridáme chlorid vápenatý asyridlo. Mlieko by pri syrení malo mať medzi 28-33 stupňami. Pridáme teda chlorid a syridlo a riadne premiešame.

Ustálime hladinu mlieka a necháme syriť. Doba syrenia sa líši podľa množstva syridla, pri mäkkom syre budeme chcieť syriť cca 50 minút. Teda dávkujeme syridlo chy-max (1ml na 15 litrov).

 

Sýrime tak dlho, kým sa nám vytvorí lomová syrenina. Poznáme to tak, že vpichneme nôž do mlieka a zľahka ho nadvihneme. Ak sa vytvorí tzv. pusinka, jednoducho zvládneme syreninu ľahko nadvihnúť, máme hotovo. Ak nie, ešte počkáme.

Pokiaľ je syrenina pevná, nakrájame ju zvisle aj vodorovne, na mriežku o veľkosti cca 1,5 cm, necháme syrinu chvíľku zatiahnuť, teda odpočinúť cca 10 minút.

Teraz vezmeme formičku a opatrne do nej naberáme syreninu, srvátka nám preteká von a vo vnútri zostáva syrové zrno.

Naplnené formičky dáme na teplé miesto, napríklad späť do toho vyhriateho hrnca, teplota by mala byť cca 28 ° C aspoň prvých niekoľko hodín.

 

Syr vo forme otáčame (syr vyklopíme na ruku a vložíme späť do formy) aspoň 4x po dobu, kedy bude prekysávať – cca 18 hodín.

Po tejto dobe syr z formičky vyklopíme a vložíme do soľného kúpeľa, kde syr solíme (cca 25dkg syra solíme 30 minút). Príprava soľného kúpeľa – zmiešajte studenú vodu cca 16°C a pridajte 20 soli.

Po nasolení syr necháme odkvapkať a potom uskladníme.

Články
Záleží nám na vašom súkromí

Ekokoza má rada cookies! Súbory cookie nám pomáhajú ponúkať správne produkty, príjemné zľavy a ďalšie skvelé služby. Stačí nám dať súhlas na ich používanie.

Podrobné nastaveniePovoliť všetko