Recept na hrudkový syr

60 min
Pre pokročilých
Recept na hrudkový syr
Máte radi halušky s bryndzou? Domáce halušky možno už varíte, ale čo si ich takto dať aj s domácou bryndzou? Jednoduchší recept na výrobu správneho hrudkového syra je tu!Viac informácií
Suroviny pre tento receptSyridlo mikrobiálneChlorid vápenatýMezofilná kultúra CHN11
Jednotlivé suroviny nakúpite hneď pod postupom
Popis

Čo bude treba?

- Syridlo mikrobiálne

- Chlorid vápenatý

- Mezofilná kultúra

- Mlieko – kravské, kozie, ovčie – aké máte k dispozícii

Ako na to?

Mlieko najskôr spasterujeme. Teda zahrejeme na 64 ° C, odstavíme a necháme pol hodiny stáť.

Po 30 minútach hrniec s mliekom schladíme na teplotu 35-37 ° C a pridáme mezofilnú kultúru.

Kultúru necháme prekysať cca 50 minút (minimálne však pol hodiny), potom pridáme chlorid vápenatý a syridlo. Mlieko by pri syrení malo mať medzi 28-33 °C. Pridáme teda chlorid a syridlo, a riadne premiešame.

Ustálime hladinu mlieka a necháme syriť. Doba syrenia sa líši podľa množstva syridla, pri mäkkom syre budeme chcieť syriť cca 40 minút. Teda dávkujeme syridlo chy-max (1ml na 10 litrov).

Sýrime tak dlho, kým sa nám vytvorí lomová syrenina. Poznáme to tak, že vpichneme nôž do mlieka a zľahka ho nadvihneme. Ak sa vytvorí tzv. pusinka, jednoducho zvládneme syreninu ľahko nadvihnúť, máme hotovo. Ak nie, ešte počkáme.

Syreninu pokrájame na mriežku (zvisle aj vodorovne, kocky o veľkosti cca 1,5 cm), necháme 8 minút odpočinúť, potom krájame ďalej až bude mať zrno veľkosť fazule, opäť necháme 8 minút odpočinúť a syreninu necháme klesnúť ku dnu. Ďalej sa syr formuje stlačením zrna pod srvátkou do hrudky. Teda v hrnci pod srvátkou formujeme hrudku syreniny, stláčame ju jemne do gule cca 10-15 minút. Potom sa hruda syreniny vyberie a dáme ju odkvapkať do plachetiek alebo foriem. Nutné je hrudku často otáčať.
Po odkvapkaní ju uložíme na miesto, kde zhruba 3 dni prekysáva a dozrieva (teplota miestnosti 18-20 °). Počas týchto 3 dní sa musí hrudka často obracať a potierať soľným kúpeľom, aby nepopraskala, a aby sa vytvorila kôra. Z tohto druhu syra sa dá urobiť aj bryndza.
Ak vyzretú hrudku rozomelieme, presolíme (4-6 soli) a pomelieme, máme bryndzu. Nezabudnite bryndzu skladovať pri nízkych teplotách.

Suroviny
Syridlo mikrobiálne
Mezofilná kultúra CHN11
Články
Záleží nám na vašom súkromí

Ekokoza má rada cookies! Súbory cookie nám pomáhajú ponúkať správne produkty, príjemné zľavy a ďalšie skvelé služby. Stačí nám dať súhlas na ich používanie.

Upraviť moje voľbyPovoliť všetko