Recept na domácu mozzarellu

120 min
Pre pokročilých
Recept na domácu mozzarellu
Vyrobiť si domácu mozzarellu s naším jednoduchým receptom určite zvládnete! Potrebujete na ňu iba pár základných ingrediencií a trochu času.Viac informácií
Suroviny pre tento receptSyridlo mikrobiálneChlorid vápenatýMezofilná kultúra CHN11
Jednotlivé suroviny nakúpite hneď pod postupom
Popis

Čo bude treba?

- Syridlo mikrobiálne

- Chlorid vápenatý

- Mezofilná kultúra CHN11

- Mlieko - kravské, kozie, ovčie - aké máte k dispozícii

Ako na to?

Mlieko najskôr spasterujeme. Teda zahrejeme na 64°C, odstavíme a necháme pol hodiny stáť.

Po 30 minútach hrniec s mliekom schladíme na teplotu 35-37°C a pridáme mezofilnú kultúru CHN11.

Kultúru necháme prekysať cca 50 minút (minimálne však pol hodiny), potom pridáme chlorid vápenatý a syridlo. Mlieko by pri syrení malo mať medzi 28-33°C. Pridáme teda chlorid a syridlo a riadne premiešame.

Ustálime hladinu mlieka a necháme syriť. Doba syrenia sa líši podľa množstva syridla, syr budeme chcieť syriť cca 35 minút. Dávkujeme syridlo chy-max (1 ml na 10 litrov).

Sýrime tak dlho, kým sa nám vytvorí lomová syrenina. Poznáme to tak, že vpichneme nôž do mlieka a zľahka ho nadvihneme. Ak sa vytvorí tzv. pusinka (jednoducho ak zvládneme syreninu ľahko nadvihnúť), máme hotovo. Ak nie, ešte počkáme. Pokiaľ je syrenina pevná, nakrájame ju zvisle aj vodorovne, na mriežku o veľkosti cca 1,5 cm, necháme syrinu chvíľku zatiahnuť, teda odpočinúť cca 10 minút. Hrniec so syreninou dáme ohrievať a zahrievame až do 39°C.

Neustále jemne miešame a krájame zrno až do veľkosti hrášku. Odstavíme a necháme cca 1 hodinu oddýchnuť.

Zlejeme srvátku av hrnci nám zostane iba syrové zrno, ktoré necháme ešte cca 2 hodiny ležať (voľne prekysávať).

Nachystajte si horúcu vodu cca 75°C, pokiaľ bude voda chladnejšia, nepôjde syr taviť.

Do vody vložíme kúsok syreniny a prehnite ju, čo ide v horúcej vode ťažko, ale musíte si nájsť nejaký spôsob, aby to šlo. Vytiahneme z vody a miesime v ruke, potom opäť do vody a postup niekoľkokrát opakujeme, potom vytvarujeme mozarellu, vložíme ju do studenej vody a potom do slaného nálevu s koncentráciou 10%.

Hotové guličky vložíme do nálevu (3/4 litra prevareného soľného roztoku + 1/4 litra srvátky) a uskladníme.

Suroviny
Syridlo mikrobiálne
Mezofilná kultúra CHN11
Články
Záleží nám na vašom súkromí

Ekokoza má rada cookies! Súbory cookie nám pomáhajú ponúkať správne produkty, príjemné zľavy a ďalšie skvelé služby. Stačí nám dať súhlas na ich používanie.

Upraviť moje voľbyPovoliť všetko