Pred nejakou dobou nám zákazníčka Darinka písala s prosbou o návod na šumivé gule, čo vyzerajú ako cupcaky, tie božské tortičky s nadýchaným krémom a zdobením navrchu.
Priznávam sa, mala som zo zadania veľký rešpekt. Úlohu som tiež trochu previedla na svoj obraz. Namiesto cesta, ktoré pôvodne mala tvoriť šumivka, som použila základňu z mydlovej hmoty. Dávať na šumivku "mokrú" mydlovú šľahačku mi totiž nepripadalo úplne ideálne. Akákoľvek šumivka by totiž s vlhkom mala prísť do kontaktu čo najmenej - aby nevyšumela skôr, než sa stretne s vodou vo vani. Torta z mydlovej hmoty navyše robí radosť oveľa dlhšie ako šumivka, ktorá je skrátka na jedno použitie, mydliť sa s ním totiž budete niekoľko týždňov!
TIP
Ak by vaše srdce napriek tomu túžilo po tortičke šumivkovej, rozhodne ho vyskúšajte! Šľahačkový mydlový krém by si mohol veľmi dobre rozumieť s Hodvábnymi šumivkami zo Zimného lesa, ktoré vďaka pridanému SCI budú šumieť a tvoriť tú najbohatšiu zamatovú penu, aj keby jedlá sóda s kyselinou citrónovou, ktoré sa v klasických bombách do kúpeľa starajú práve o šum reagovať skôr, než šumivka dopadne do horúceho kúpeľa.
Zvládnu to začiatočníci as pomocou aj deti!
Akokoľvek zložito títo voňaví krásavci vyzerajú, výroba je nečakane jednoduchá a nesmierne zábavná! Z toho máme naozaj radosť, pretože si výrobu môžete užiť aj s deťmi, alebo tie staršie nechať, nech to skúsia (skoro) samé.
Privoňať a len sa zahryznúť… alebo radšej nie?
Naše tortičky vonia po škoricu, kardamóme, vanilke a zázvore – všetky tieto vône, a ešte oveľa viac, sa snúbia vo vonnom oleji Teplé korenie, našom obľúbencovi pre zimné mesiace. Pretože som chcela, aby tortičky vyzerali naozaj naozaj :) a vtipne zvádzali k zahryznutiu, farbu cesta som namiešala tak, aby pôsobila skutočne - pomocou mica prášku s lahodným názvom Toffeelicious, ktorý v spojení s mliečne bielou mydlovou hmotou vykúzli doružova. Nadýchaný krém zostal šľahačkovo biely, ovoňaný pomarančom, ktorý si perfektne rozumie s vôňou teplého zimného korenia. Samozrejmosťou je poprášenie hotových tort škoricou, teda vlastne rozložiteľným bronzovým bioglittrom, čo mydlové dobroty pozdvihol k dokonalosti. Čerešničkou na torte v tomto prípade nie je čerešnička, ale škoricová kôra a pár kúskov klinčekov.
Fantázii sa medze nekladú!
Vaše tortičky rozhodne môžu hrať farbami veselšími, voňať po čomkoľvek sa vám zachce, krém môže byť čučoriedkový, čokoládový alebo napríklad malinový, rovnako ako cesto. Posypka sa môže trblietať alebo vás vo vani treba namasírovať – jojobové korálky alebo ricínové perly, čo na tmavej torte vyzerajú ako cukrová posypka, budú na tento účel parádne. Stačí siahnuť po iných esenciálnych či vonných olejoch, vyskúšať rôzne mydlové hmoty, pridať mica prášok do krému alebo treba použiť bylinky, živicu alebo ovocné púdre. Možností a kombinácií je ohromné množstvo a my sa už teraz tešíme, aké "príchute" sa upečú (alebo skôr uvaria) vo vašich kuchyniach!
Tak už poďme na to!
Torta z mydla
Začneme výrobou základne - tort z mydlového "cesta". Počet vyrobených tort závisí na veľkosti vašich formičiek.
Čo je na to potrebné?
Na približne 6 tort (v klasických formičkách na muffiny)
- 250 gramov mydlovej hmoty s bambuckým maslom
- 20 kvapiek vonného oleja Teplé korenie
- Pol kávovej lyžičky mica prášku Toffeelicious
- Kvapka základu na výrobu parfumu alebo vysokopercentného alkoholu
- Sprejovka s vysokopercentným alkoholom/základom na výrobu parfumu
Ako na to?
Pripravte si silikónové formičky a fľaštičku s rozprašovačom, do ktorej nalejete trochu vysokopercentného alkoholu (to nie je absolútne nutné, ale tortičky vďaka alkoholu budú hladšie a bez bubliniek).
Mydlovú hmotu rozkrájajte na kocky av žiaruvzdornej nádobe vložte do vodného kúpeľa. Nechajte pomaly rozpúšťať a občas jemne premiešajte. Hmotu je možné rozohriať aj v mikrovlnnej rúre, stačí dať nakrájané mydlo do vhodnej nádoby, prikryť viečkom, a na menší výkon a po kratších intervaloch nechať hmotu rozohrievať. Proces v mikrovlnke je rýchlejší, avšak treba hmotu dobre strážiť, aby sa nezačala variť.
Medzitým do malinkej mištičky nasypte mica prášok ak nemu kvapnite maličko alkoholu tak, aby ste v ňom mohli prášok rozmiešať a vytvorili si tak "tekutú" farbu. Tento krok je tiež voliteľný, ale zaistí, že mica mydlovú hmotu zafarbí rovnomerne. Ak by ste mica prášok sypali priamo do hmoty, mohli by sa vytvoriť "žmolky". Takto je to skrátka istejšie. :)
Keď je mydlová hmota rozpustená, vyberte ju z kúpeľa alebo mikrovlnky, ovoňte, prilejte do nej pripravenú farbu a zamiešajte. Potom svižne nalejte do formičiek. Až bude naliate, povrch mydla ešte prestrieknite alkoholom v rozprašovači. Z mydielok sa stratia vzduchové bublinky a celé sa krásne zatiahnu.
Mydlo nechajte tuhnúť asi hodinu (v zime pri okne stačí asi 20 minút) a zatiaľ sa vrhneme na prípravu krému.
Nadýchaný mydlový krém
Pri výrobe mydlového krému sa nedržíme hmotnosti, ale pracujeme s lyžicami a hrnčekmi. Hrnček v našom podaní je odmerka s objemom asi 250ml.
Čo je na to potrebné?
- ¾ hrnčeka penového kúpeľového masla
- ¼ hrnčeka (pár kociek) mydlovej hmoty
- 1 čajová lyžička rastlinného glycerínu
- 1 polievková lyžica zemiakového škrobu
- Asi 15 kvapiek pomarančovej silice
- Voliteľne mica prášky
- Glittre alebo jojobové či ricínové korálky na dekoráciu
- Šľahač
- Cukrárske vrecko so zdobiacou špičkou
Ako na to?
Majte pripravené všetky pomôcky. Hlavne cukrárske vrecko so zdobiacou špičkou – krém celkom rýchlo tuhne a hľadať vrecko až po vymiešaní krému by sa tu určite neoplatilo. Tiež vyberte vychladnuté a tvrdé mydielka z formy a pripravte ich k akcii.
Do misy, v ktorej sa všetko bude dobre miešať, šupnite penové kúpeľové maslo a glycerín. Pusťte sa do šľahania na strednú rýchlosť. Ďalej zašľahajte vône, ak chcete mica prášky, a škrob. Takto šľahajte ešte asi minútu. Tuhá hmota sa pred vašimi očami bude meniť na nadýchané mydlové oblaky.
Vo vodnom kúpeli alebo mikrovlnke rozpustite mydlovú hmotu (podľa postupu vyššie). Pokiaľ máte kuchynský teplomer, vyzbrojte sa ním (ale zvládnete to aj bez neho).
Na vyššiu rýchlosť teraz naštartujte seba a na nižší šľahač. :) Keď má mydlová hmota asi 60°C (ak ste mikrovlnili, jednoducho chvíľku počkajte, hmota bude pravdepodobne horúca), pomaly ale iste ju začnite zašľahávať do pripraveného nadýchaného krému. Keď je všetko mydlo v kréme, šľahajte na najvyššiu rýchlosť asi dve minúty – ako pri šľahaní šľahačky zo smotany. Ak by sa vám krém zdal veľmi riedky a nedržal by „tvar“ , pridajte škrob.
Keď je našľahané, preneste krém do cukrárskeho vrecúška a potom ním ozdobte pripravené mydielka rovnakým spôsobom, ako by ste zdobili tortičky jedlé.
Potom už všetko len dolaďte trblietkami, glittermi, mica práškom alebo inými ozdôbkami.
A dielo je hotové!
Tortičky nechajte asi dva dni zatuhnúť, najmä ak ich budete chcieť baliť do vrecúšok alebo darčekových krabičiek. Pri balení ale dbajte na to, že krém nikdy nebude úplne tvrdý – jednoducho sa k nim správajte tak ako ku cupcakom klasickým.
TIP
Pokiaľ vám zostane krém, jednoducho ho šupnite do dózy a pri kúpeľoch si ho užívajte ako penové kúpeľové maslo.
Tešíme sa na vaše výtvory!