Vodná fáza
Olejová fáza
- 8g kakaového masla
- 30ml mesačného oleja (mandľový, levanduľový) – môžete si vybrať
Emulgátory
- 2g sójového lecitínu (jedna čajová lyžička)
Lecitín nasypte do ružovej vody a nechajte cca hodinu odstáť, potom granule rozmixujte.
Zmiešajte kakaové maslo, nechtíkový olej (alebo iný olej) a včelí vosk, a rozpustite všetko vo vodnom kúpeli.
Ružovú vodu s rozmixovaným lecitínom zohrejte na cca 50°C.
Olejovú fázu nalejte do nádoby a celú nádobu dajte do hrnca so studenou vodou (ide o to, že musíte mixovať, až kým krém trochu vychladne, aby nedošlo k oddeleniu oleja od vody), mixér ponorte do olejov, zapnite ho a nalejte vodnú časť. Mixujte, až kým bude krém hotový (ponorný mixér môžete už vymeniť za metličku). Do vychladnutého krému môžete pridať esenciálne oleje podľa uváženia.
Pre trvanlivosť krému môžete pridať konzervant (extrakt z grepových jadier, Naticide, Cosgard).
Bez pridaného konzervantu, pokiaľ nebude mastička v chladničke, bude trvanlivosť 7 až 14 dní.
Nechtíkový olej si môžete vyrobiť tak, že do sójového oleja vložte kvety nechtíkov (prípadne iné byliny), a nechajte ho min. 24 hodín macerovať.
Ekokoza má rada cookies! Súbory cookie nám pomáhajú ponúkať správne produkty, príjemné zľavy a ďalšie skvelé služby. Stačí nám dať súhlas na ich používanie.