- Glycerín
- Vitamín E - nemusí byť
- Prípadne esenciálne oleje – ja na fotku prihodila citrónový (mal by bojovať proti stvrdnutej kožičke) a mandarínkový (do bandy k citrónu), vzhľadom na to, že hotový krém vonia božsky po čokoláde, rozhodla som sa pre tentoraz esenciálne oleje vynechať
Tento krém na ruky je naozaj ľahký na prípravu, vonia po čokoláde, krásne sa rozotiera aj vstrebáva. S naším návodom si ho jednoducho zvládnete vyrobiť aj vy!
Na základ pôjdeme klasicky cez vodný kúpeľ, nič zložité. Dopredu si nastrúhajte kakaové maslo, ktorého odmerajte celkom 16 dielov, k nemu prihoďte 6 dielov kokosového oleja a po jednom dieli mandľového masla a mandľového oleja. Ako je u mňa zvykom, ideme na pomery objemové, nie gramážne, aj preto je dôležité kakaové maslo predstrúhať na hoblinky.
Akonáhle bude zmes homogénna, môžete pridať vitamín E, ktorý je hojne obsiahnutý aj v mandľovom masle a oleji, a nechajte vychladnúť. Tu bol môj najväčší kameň úrazu - kakaovému maslu chvíľu trvá, než začne pôsobiť ako faktor tuhnutia, vďaka čomu som pomery prispôsobovala asi na dvanásťkrát. Počas chladnutia občas zmes premiešajte. Nielenže stuhne rovnomerne, ale aj rýchlejšie. Výsledkom bude zhruba konzistencia tuhšieho masla.
Do väčšej misy preložte svoje doterajšie dielo a skúste si nejako odmerať jeho množstvo (môžete sa ku mne pridať do skupiny milovníkov odmeriavacích lyžičiek), pretože rovnaké množstvo budete pridávať glycerínu. Pokiaľ máte krém radšej tekutejší, môžete množstvo glycerínu navýšiť, a naopak. Potom už stačí metličkou alebo vidličkou dobre premiešavať dovtedy, kým krém nezačne vyzerať ako krém.
Uchovávať ho môžete v tégliku, prípadne zvoľte ako ja uzatvárateľnú nádobku, z ktorej sa dá ľahko vytlačiť. Plnenie liekoviek krémom bol mierny pôrod, ale skutočne len mierny. S lievikom, špajdľou a partiou vulgarizmov sa to zvládlo celkom rýchlo.
Krém vďaka obsahu olejov sa topí s teplotou tela, veľmi dobre sa rozotiera a vstrebáva, a obe dlane vám bohato pokryje množstvo veľkosti hrášku. Alebo skôr cícera.
Kakaové maslo dodáva krému okrem dokonalej vône množstvo vitamínov, a dokáže ruky udržať dokonale hydratované, či je vonku stupňov 20 alebo je teplota hlboko pod nulou. Funguje ako ochrana pred vonkajšími vplyvmi a obnovuje elasticitu pokožky.
Kokosový olej je ďalší, kto sa podieľa na skvelej vôni a výživnosti krému. Okrem toho celej zmesi dodáva mierny prirodzený ochranný faktor. Mimochodom, ten, ktorý nájdete po rozkliknutí odkazu v sekcii surovín, je zrejme najlepší, ktorý som ochutnala, a pšeničnú kašu alebo "oil pulling" si bez neho neviem predstaviť.
Mandľové maslo a mandľový olej sa do receptu hodia nielen vďaka vysokému obsahu pre pokožku zázračného vitamínu E, ale aj vďaka tomu, že sa radia medzi menej mastné ingrediencie, a prispievajú tak k rýchlejšiemu vstrebaniu celého krému. Okrem toho sú najlepšími priateľmi všetkých alergikov a ekzémárov. Mandľový olej je už nejakú dobu mojou obsesiou a navykla som si ho používať namiesto očného krému, krému na dekolt a krk, a občas sa s ním po sprche natriem celá – vstrebáva sa rýchlo a efekt je pre moju, v zime neskutočne suchú pokožku, perfektný .
Glycerín sa nám stará o výslednú superkonzistenciu, zároveň je ale aj vysokohydratačný a celú účinnosť krému podčiarkuje k dokonalosti.
Ekokoza má rada cookies! Súbory cookie nám pomáhajú ponúkať správne produkty, príjemné zľavy a ďalšie skvelé služby. Stačí nám dať súhlas na ich používanie.