Karanja olej – hviezda (nielen) letných mesiacov Karanja olej – hviezda (nielen) letných mesiacov

Karanja olej – hviezda (nielen) letných mesiacov Karanja olej – hviezda (nielen) letných mesiacov
Karanja olej pasujeme na hviezdu letných mesiacov! Poradí si totiž so všetkým, čo v lete môže potrápiť nielen nás, ale aj našu záhradu alebo domácich miláčikov.Viac informácií
Jednotlivé suroviny nakúpite hneď pod postupom
Popis

Karanja olej je neoddeliteľnou súčasťou ajurvedskej medicíny. Tradične sa používa najmä na liečbu ekzémov, psoriázy a iných chorôb či poranenia kože. Vie toho ale oveľa viac!

Karanja olej je cenený pre svoje antiseptické a antiparazitné účinky. Našim štvornohým parťákom uľaví od bĺch, prašiviny i svrabu a záhradu zase uchráni pred nežiaducim hmyzom. Nám pomôže v boji s lupinami alebo vredmi, upokojí podráždenie pokožky a poteší namáhanú pleť. Účinne bojuje s baktériami a plesňami, obnoví poškodenú kožu, zbaví akné a ekzémov a poskytne prirodzenú ochranu proti slnečným lúčom. Zažiari v telových olejoch, masloch, mastiach, mydlách, vlasových olejoch i šampónoch, rovnako ako v repelentoch pre miláčikov i postrekoch na rastliny. Navyše je bez vône, takže si skvele rozumie aj s esenciálnymi olejmi, a jeho výroba nezaťažuje životné prostredie! Tento olej by skrátka nemal chýbať vo vašej výbave.

Olej sa získava zo semienok indického stromu Karanja, ktorého botanický názov je Pongamia glabra. A je to veľmi výnimočná rastlina! Všetky jej časti sa totiž dajú použiť na liečebné alebo terapeutické účinky. Spracovávajú sa korene, kvety, listy i kôra stromu karanja, s pomocou ktorých sa liečia zažívacie ťažkosti, zápaly, artritída a už spomínané choroby kože. Olejom a pastou z listov karanji Indovia podporujú hojenie rán alebo z nich vyrábajú odvary a pridávajú ich do kúpeľov, ktoré uľavujú od bolesti a zápalov. Pevnými stonkami či kôrou si čistia zuby a posilňujú svoje ďasná.

Blahodarné účinky

Karanja olej je nesmierne bohatý na omega-9 nasýtené kyseliny (cez celých 50 ), ktoré výrazne napomáhajú hojeniu. Obsahuje veľké množstvo flavonoidov, ktoré sú známe pre antioxidačné schopnosti a pre pozitívne prínosy na ľudský organizmus. Flavonoidy navyše výborne pôsobia proti UV žiareniu, ktoré vedia absorbovať.

Zamerané na flavonoidy

Flavonoidy sú látky, ktoré sú hojne zastúpené v semienkach, orieškoch, obilninách, korení a liečivých bylinách a rastlinách. A tiež v niektorých obľúbených nápojoch – napríklad v červenom víne alebo v pive (tu ale v nižšom množstve). Rastliny, a najmä ich cenné časti, ktorými sú práve semienka, flavonoidy ochraňujú pred nepriaznivými vplyvmi prostredia, ktoré by mohli rastlinu poškodiť. Bojujú proti voľným radikálom, aktivujú antioxidačné enzýmy a chránia proti slnečnému žiareniu. A podobnú ochrannú funkciu flavonoidy, obsiahnuté napríklad v Karanja oleji, poskytujú flavonoidy aj nám.

Karanja olej teda zvyšuje „odolnosť“ kože i vlasov proti slniečku a chráni ich pred poškodením, a je preto často pridávaný do opaľovacích prípravkov a do ochranných produktov na vlasy.

Pomáha planéte!

Okrem toho, že je olej prospešný nám, je prospešný aj planéte a životnému prostrediu. Olej sa získava zo semien, ktoré sú po dvoch ukryté v plodoch stromu Pongamia. Tento strom sa dorastá do výšky až 19 metrov a je neuveriteľne odolný, čo sa poveternostných podmienok týka. Dokáže rásť vo vlhku, ale aj v extrémnom suchu a žiare. Práve preto je Pongamia jednou z rastlín, ktoré sa hojne používajú v programoch obnovy vegetácie a zalesňovania. Olej je potom lisovaný zo semien, za studena, bez použitia aditív. Ten náš, ekokozí , je potom ešte zbavený zápachu.

"Nesmrdí"

A keď sme pri tom zápachu ... Pongamia, alebo ak chcete Karanja, je sesternica viac známe a nami zbožňované Nimby čiže Neemu , ktorá, buďme k sebe úprimní, smrdí. A to veľa. Zápach nimby potom väčšinu ľudí odradí od jej používania, a tým pripraví o jej skvostné schopnosti. Karanja Olej je potom svojimi schopnosťami nimbovému oleju veľmi podobný (v niektorých aspektoch toho dokonca vie viac). Preto, ak by ste si radi užívali nimby v krémoch alebo mydlách, ale jednoducho nemôžete :), karanja pre vás bude ako stvorená.

Čo to vie?

Karanja olej…

- použite pri liečbe vredov, ekzémov alebo akné

- hojí poškodenú, popraskanú kožu a stará sa o starnúcu a namáhanú pleť

- nájde využitie v neprebernom množstve prípravkov na starostlivosť o pleť a je výborný aj v balzamoch na pery

- odoženie hmyz a parazity, vrátane bĺch alebo vší

- poteší lámajúce sa a zničené vlasy a zbaví vás lupín

- uľavuje od zápalov a bolesti

- urýchli hojenie rán, modrín, štípancov alebo uhryznutie

- poskytuje prirodzenú ochranu proti slnečnému žiareniu (v opaľovacích prípravkoch ale vždy použite minerálne filtre! Čo to je? Mrknite sem !)

Ako už sme naznačili, karanja olej vylepší všetky vaše krémy, maslá, šampóny aj oleje, najmä tie, od ktorých očakávame zvláčňujúce a zmäkčujúce schopnosti. Často sa používa v krémoch pôsobiacich proti predčasnému starnutiu kože vplyvom slnka, v ochranných mastiach av krémoch na poškodenú pleť. Rýchlo sa vstrebáva a pokožku výborne rozjasňuje. Ak vás trápi ekzém alebo psoriáza, určite ho zaraďte do svojej kozmetickej starostlivosti. Rovnako tak by nemal chýbať vo vašej výbave, ak máte problémy s lupinami alebo suchou a svrbiacou pokožkou hlavy. Je skvelý aj ako prírodný pesticíd, insekticíd a repelent (viac o olejoch, ktoré odpudzujú hmyz, sa dočítate v tomto článku ). Výborne sa dopĺňa s nimbovým olejom, prípadne nimbový olej vo formuláciách dobre zastúpi.

Ako to používať?

Karanja olej sa hodí prakticky do všetkého. Skúste ho zaradiť do svojich formulácií, až budete miešať tvárové krémy aj telové maslá, vymýšľať novú formuláciu mydla alebo šampónu, vyrábať obľúbenú mastičku alebo skúšať domáci (po)opaľovací olej. Nebudete sklamaní!

Majte ale na pamäti, že karanja olej by sa mal vždy používať v zriedenej forme. Jednoducho ho preto zmiešajte s obľúbeným olejom alebo s olejovou fázou pri výrobe. Čo sa dávkovania týka, odporúčame sa držať tohto – do produktov na tvár šúpnite maximálne 80 karanja oleja, do produktov starostlivosti o telo 30 . Pri výrobe ochranných a opaľovacích prípravkoch, užite 20 karanja oleja (a ideálne ho kombinujte s malinovým a mrkvovým olejom a samozrejme s minerálnymi filtrami ) a pri miešaní produktov pre deti neužívajte viac ako 15 karanja oleja vo formulácii (pre deti do jedného roka karanja olej radšej úplne vynechajte).

Karanja olej je výborný aj do rýchlych, napriek tomu veľmi účinných „záchran“, ktoré vám prinesú okamžitú úľavu bez toho, aby ste sa museli púšťať do dlhšej výroby. Majte ho preto stále po ruke, najmä ak vás občas trápi…

Akné, pupienky, ekzémy

Karanja olej je antiseptický a protizápalový. Zmiešajte 3-5 kvapiek karanja oleja s lyžičkou nosného oleja – pre problematickú pleť sa hodí šípkový , pupalkový , konopný , kaméliový alebo olej z čiernej rasce – a pokožku natierajte raz až dvakrát denne.

Zápaly, vredy, hemoroidy

Zmiešajte 3-5 kvapiek s lyžičkou nosného oleja – úľavu podporí mandľový , jojobový , ricínový alebo kokosový – a očistené miesto dvakrát denne natrite.

Artritída, reuma, bolesť kĺbov

Karanja olej zmierňuje bolesť a podporuje hojenie. Zmiešajte preto niekoľko kvapiek karanja oleja so svojou obľúbenou masťou a aplikujte na bolestivé miesto. Ak máte radšej oleje ako masti, skúste macerát z kostihoja alebo arniky .

Poranenia, ranky, modriny, opuchy

Karanja olej podporuje hojenie všetkého druhu, zmierňuje opuchy a navracia koži jej vzhľad a textúru. Zmiešajte lyžicu horčičného , hroznového alebo olivového oleja s 5 kvapkami karanja oleja a vmasírujte do poraneného miesta. Opakujte, kým sa vám uľaví.

Lupiny, suchá pokožka hlavy

Zmiešajte pár kvapiek karanja oleja s obvyklým množstvom obľúbeného šampónu. Vlasovej pokožke sa uľaví.

Vši, blchy, parazity

Či už parazity trápia vás alebo vášho domáceho maznáčika, postupujte rovnako. Šampón zmiešajte s niekoľkými kvapkami oleja a vlasmi (alebo srsť :)) umyte obvyklým spôsobom. Toto použitie je ako preventívne, tak terapeutické.

Poznáte karanja olej, alebo je to vaše prvé stretnutie s ním? Ako ho používate alebo plánujete používať?

Články
Záleží nám na vašom súkromí

Ekokoza má rada cookies! Súbory cookie nám pomáhajú ponúkať správne produkty, príjemné zľavy a ďalšie skvelé služby. Stačí nám dať súhlas na ich používanie.

Upraviť moje voľbyPovoliť všetko