Domáci jogurt

120 min
Pre pokročilých
Domáci jogurt
Radi by ste si vyrobili domáci jogurt, ale bojíte sa zložitého procesu? Zbytočne! Vyrobiť si jogurt doma nie je nič ťažké a nepotrebujete na to žiadne veľké vybavenie.Viac informácií
Suroviny pre tento receptJogurtová kultúraSušené mlieko
Jednotlivé suroviny nakúpite hneď pod postupom
Popis

Čo bude treba?

- Mlieko – kravské, kozie, ovčie – aké máte k dispozícii

- Jogurtová kultúra

- Sušené mlieko alebo srvátka

Ako na to?

Mlieko spasterujeme na 92-95 ° C a pridáme 2,5 sušeného mlieka alebo srvátky - u kravského mlieka môžete pridanie sušeného mlieka vynechať, u kozieho je pridanie sušiny nutnosť, inak váš jogurt bude riedky.

Mlieko schladíme na 42-44,5 ° C a naočkujeme jogurtovou kultúrou. Môžete si naočkované mlieko naliať priamo do pohárov, uzavrieť a nechať zrieť cca 4-5 hodín pri teplote 42-45 °C.

 

Dajte pozor, aby po celú dobu zrenia neklesla teplota pod 42 °C a neprekročila 44,5 °C.
To sa dá urobiť rôzne - elektrická rúra, nádoby s jogurtom "zastlať" do postele, v zimnom období dať poháre na radiátor…
Po ukončení zrenia jogurt ihneď schlaďte na 6°C av chladničke nechajte 12 hodín odležať.

Dobrú chuť!

Články
Záleží nám na vašom súkromí

Ekokoza má rada cookies! Súbory cookie nám pomáhajú ponúkať správne produkty, príjemné zľavy a ďalšie skvelé služby. Stačí nám dať súhlas na ich používanie.

Upraviť moje voľbyPovoliť všetko