Čo bude treba?
- Mlieko – kravské, kozie, ovčie – aké máte k dispozícii
- Sušené mlieko alebo srvátka
Ako na to?
Mlieko spasterujeme na 92-95 ° C a pridáme 2,5 sušeného mlieka alebo srvátky - u kravského mlieka môžete pridanie sušeného mlieka vynechať, u kozieho je pridanie sušiny nutnosť, inak váš jogurt bude riedky.
Mlieko schladíme na 42-44,5 ° C a naočkujeme jogurtovou kultúrou. Môžete si naočkované mlieko naliať priamo do pohárov, uzavrieť a nechať zrieť cca 4-5 hodín pri teplote 42-45 °C.
Dajte pozor, aby po celú dobu zrenia neklesla teplota pod 42 °C a neprekročila 44,5 °C.
To sa dá urobiť rôzne - elektrická rúra, nádoby s jogurtom "zastlať" do postele, v zimnom období dať poháre na radiátor…
Po ukončení zrenia jogurt ihneď schlaďte na 6°C av chladničke nechajte 12 hodín odležať.
Dobrú chuť!