Gumové medvedíky a rôzne želatínové cukríky milujú deti aj dospelí. Tie kupované sú ale bohužiaľ plné cukru, farbív a umelých látok. Našťastie ich ale môžete vymeniť za tie domáce, ktoré vyrobíte raz dva!
Ako na to?
• 125 ml šťavy z pomaranča alebo citrónu, ale môžete použiť aj džús
• cca 660 ml ovocia
• 75 ml čistej práškovej želatíny, použiť aj agar
• 1 lyžica medu alebo iného alternatívneho sladidla (slivkový, javorový sirup alebo datľový sirup sú výborné!)
Vytlačte šťavu z pomaranča (cca125ml), pridajte nadrobno nakrájané ovocie a povarte na miernom ohni, kým úplne nezmäknú.
Odoberte z platne, nechajte mierne vychladnúť, pridajte sladidlo a rozmixujeme dohladka.
Nechajte 5–7 minút chladnúť, potom pridajte želatínu a zmes opäť rozmixujte úplne dohladka.
Vzniknutú zmes nalejte do vhodnej formy a dajte stuhnúť do chladničky. A je to!
Akonáhle vám medvedíky stuhnú, môžete vyrobiť kysláče a obaliť ich v kyseline citrnonovej zmiešanej s cukrom. Docielite tak tú správnu sladkokyslú chuť.
A ako vytvoriť tie krásne farbičky? Použijete prírodné farbivá ako je šťava z červenej repy, sušený špenát a ďalšie