Kakaové musíme najprv rozpustiť. Najlepšie je rozpúšťať ho vo vodnom kúpeli. Pokiaľ ste ale netrpezlivci ako ja, dajte ho rozpúšťať priamo. Tekuté kakaové maslo premiestnite do mixéra a pridajte k nemu všetky ostatné suroviny, potom mixujte cca 30 sekúnd.
A teraz je tu priestor na experimenty! Skúste nahradiť cukor xylitolom, palmovým cukrom alebo javorovým sirupom. Tak môžete vytvoriť desiatku rôznych druhov čokolády. Každé sladidlo totiž čokoládu chuťovo pozmení.
Do rozmixovanej čokolády tiež môžete pridať oriešky (rozomleté alebo celé), sušené ovocie (kúsky hrozienok , brusníc, sušených sliviek, marhúľ, fíg, datlí alebo napríklad goji ). Skúste tiež čili alebo napríklad strúhaný kokos .
Čokoládu zvládnete vyrobiť aj bez mixéra, ale nebude taká jemná. V tom prípade kakao dôkladne vmiešajte do rozpusteného masla.
Potom čokoládu nalejte do nerezovej misky. Nerezovú misku s čokoládou premiestnite do väčšej misy so studenou vodu alebo ľadom. Čokoládu dôkladne premiešavajte, stačí len ručne, kým teplota čokolády klesne na 32 °C. Čokoládu je dôležité pri chladnutí miešať, pretože potom je krásne tuhá a krémová. Akonáhle čokoláda vychladne na teplotu 32 °C, nalejte ju do pripravených formičiek a nechajte stuhnúť.
A teraz sa opäť môžete poriadne vyšantiť! Použite rôzne druhy formičiek podľa Vašej momentálnej inšpirácie, chuti a nálady.
Hotové čokoládky potom už len vložte do vhodných vrecúšok . Tie očíslujte alebo odzdobte. Navesiť ich môžete napríklad na borovicovú vetvičku!