Návod na výrobu domácej mliečnej čokolády
30g kakaa
20 g sušeného mlieka
40 g kakaového masla
Môžete pridať aj sladidlo podľa chuti, treba trochu akéhokoľvek sirupu
Podľa chuti a nálady zvoľte aj posypku navrch, skvelá jemorská soľ , malinový prášok , vanilkový púder , chia semienka...
Vo vodnom kúpeli rozpustite kakaové maslo (nevariť, len rozpustiť :)), doň pridajte kakao a premiešajte. Na zvýšenie jemnejšej chute môžete pridať sušené mlieko či smotanu. Nakoniec môžete pridať oriešky, ovocie, korenie alebo iné ingrediencie podľa chuti.
Vhodné je celú čokoládovú hmotu vložiť do mixéra a minútu mixovať, potom dajte nádobu do vodného kúpeľa a miešajte do ochladenia. Zložky sa vám takto krásne spoja a čokoláda dostane krémovú konzistenciu.
Nakoniec môžete pridať oriešky, ovocie, korenie alebo iné ingrediencie podľa chuti. Čokoládu nalejte do formičiek a nechajte stuhnúť v mrazničke - cca 15-20 min. Čokoládu je vhodné skladovať aj po vyrobení v mrazničke, pretože má nižší bod topenia v porovnaní s komerčne vyrábanou čokoládou. Všeobecne platí – čím viac prírodného kakaového masla je použitých na čokoládu (v pomere so stuženým tukom), tým nižší bod topenia čokoláda má. Avšak o to je kvalitnejšie. A naopak - ak budete chcieť zvýšiť bod topenia (tak, aby sa čokoláda nerozpúšťala), obvykle je nutné do nej pridať kúsok stuženého tuku.
Zdroj: Organic.cz