Ako na výrobu domáceho tofu?

120 min
Pre pokročilých
Ako na výrobu domáceho tofu?
Tofu je skvelá potravina plná rastlinných bielkovín. Používa sa hlavne v ázijskej kuchyni, ale je nepostrádateľnou ingredienciou pre vegetariánov a vegánov. A výroba domáceho tofu nie je vôbec zložitá!Viac informácií
Suroviny pre tento recept1 kg sójových bôbovNigary
Jednotlivé suroviny nakúpite hneď pod postupom
Popis

Čo bude treba?

- 1 kg sójových bôbov

- Nigary

- Plastová forma na výrobu tofu

Ako na to?

Bôby nasypeme do väčšej misy a zalejeme dostatkom vody, necháme do druhého dňa stáť.

Druhý deň zlejeme vodu a pripravíme si cca 1,5 litra studenej vody. Bôby vo vode rozmixujeme na hladkú kašu.

Do hrnca dáme variť 5 litrov vody, až zavarí, rozmiešame v nej rozmixované bôby a necháme variť. Na povrchu sa vám bude uvoľňovať pena, tú zbierajte. Cca po 10 minútach odstavte a nechajte 10 minút odpočívať, potom znovu priveďte do varu. Po zavarení odstavte a zlejte cez plátno. Hmota - okara - je sójová drvina vhodná napr. do fašírok. Vzniknuté sójové mlieko zahrejeme, v 2 dcl vody rozpustíme 8 lyžičiek nigari a pridáme do mlieka. Pridávajte po častiach a vždy dôkladne premiešajte, ako sa vám začne mlieko zrážať, už nigari pridávať nemusíte.

Nechajte 10 minút odpočinúť a môžete pozbierať vyzrážanú bielkovinu, prípadne precediť cez plátno. Plátienko je dobré dôkladne zaťažiť a nechať tofu lisovať cca 1 hodinu, prípadne použite formu. A domáci tofu je na svete!

Suroviny
1 kg sójových bôbov
Nigary
Nigari, 250 g

Nigari, 250 g

1,52 EUR
Články
Záleží nám na vašom súkromí

Ekokoza má rada cookies! Súbory cookie nám pomáhajú ponúkať správne produkty, príjemné zľavy a ďalšie skvelé služby. Stačí nám dať súhlas na ich používanie.

Upraviť moje voľbyPovoliť všetko