Čo bude treba?
- 1kg sójových bôbov
- Nigary
- Plastová forma na výrobu tofu
Ako na to?
Bôby nasypeme do väčšej misy a zalejeme dostatkom vody, necháme do druhého dňa stáť.
Druhý deň zlejeme vodu a pripravíme si cca 1,5 litra studenej vody. Bôby vo vode rozmixujeme na hladkú kašu.
Do hrnca dáme variť 5 litrov vody, až zavarí, rozmiešame v nej rozmixované bôby a necháme variť. Na povrchu sa vám bude uvoľňovať pena, tú zbierajte. Cca po 10 minútach odstavte a nechajte 10 minút odpočívať, potom znovu priveďte do varu. Po zavarení odstavte a zlejte cez plátno. Hmota - okara - je sójová drvina vhodná napr. do fašírok. Vzniknuté sójové mlieko zahrejeme, v 2 dcl vody rozpustíme 8 lyžičiek nigari a pridáme do mlieka. Pridávajte po častiach a vždy dôkladne premiešajte, ako sa vám začne mlieko zrážať, už nigari pridávať nemusíte.
Nechajte 10 minút odpočinúť a môžete pozbierať vyzrážanú bielkovinu, prípadne precediť cez plátno. Plátienko je dobré dôkladne zaťažiť a nechať tofu lisovať cca 1 hodinu, prípadne použite formu. A domáci tofu je na svete!