Ako na výrobu domáceho rastlinného mlieka? Ako na výrobu domáceho rastlinného mlieka

30 min
Jednoduché
Ako na výrobu domáceho rastlinného mlieka? Ako na výrobu domáceho rastlinného mlieka
Mlieko z mandlí, kokosu alebo sóje? Čokoládové, vanilkové alebo napríklad s datľovým sirupom? Žiadny problém! S nami si ho sami doma vyrobíte rýchlo, jednoducho a lacno!Viac informácií
Suroviny pre tento receptHimalájska soľKakaoVanilkový extraktVanilkový strukOrechySójové bôbyOvocné prášky
Jednotlivé suroviny nakúpite hneď pod postupom
Popis

A čo to vôbec je?

Asi by sa hodilo povedať, že rastlinné mlieka vlastne mliekom vôbec nie sú. Tieto výborné nápoje pripravené (väčšinou) z vody a orieškov, strukovín alebo obilnín sú ale skvelou alternatívou k živočíšnemu mlieku, a preto si vyslúžili označenie rastlinné mlieka.

Rastlinné mlieko je nenahraditeľnou zložkou jedálnička osôb, ktoré trpia intoleranciou laktózy či alergiou na laktózu, a tiež všetkých ľudí, ktorí sa vyhýbajú živočíšnym produktom. Bude vám ale určite veľmi chutiť, aj keď nepatríte ani do jednej z týchto skupín.

Orieškové, obilné alebo strukovinové mlieka sú totiž nesmierne lahodnou záležitosťou. Hodí sa skvele na varenie aj pečenie, dodajú novú, zaujímavú chuť káve, pripravíte z nich výborné raňajkové kaše, zalejete s nimi cereálie a výborné sú len tak do pohára, napríklad so sušienkou. My sami po rastlinnom mlieku siahame čoraz častejšie a radšej.

Domáci je domáci

A prečo si rastlinné mlieko doma vyrábať, keď si môžete jednoducho skočiť do obchodu a kúpiť si ho tam? Pretože s domácim rastlinným mliekom ušetríte, a to veľa. Sami navyše ovplyvníte jeho zloženie, chuť, sladkosť aj konzistenciu. A hlavne, čerstvé predsa vždy chutí lepšie ako kupované. Tiež si doma môžete namiešať kombinácie orieškov, obilnín, strukovín a rôznych sladidiel alebo iných ochucovadiel tak, aby vám v mlieku nič nechýbalo, alebo naopak neprebývalo. Čo napríklad také čokoládovo-kokosové, mandľové s vanilkou, hrozienkovo-sójové?

Možností je tu nekonečne veľa, tak sa do toho ideme pustiť!

Domáce kokosové mlieko

Najlepšie pre mliekových začiatočníkov! Je krémové, voňavé, hotové za 10 minút a vyrobené len z 2 ingrediencií. Kokosové mlieko je výborné s cereáliami alebo granolou, do moringového latté alebo do rôznych pečených dobrôt.

Čo je na to potrebné?

- 2 hrnčeky (asi 160 g) kvalitného strúhaného kokosu

- 3-4 hrnčeky (720-960 ml) filtrovanej vody (ak chcete mlieko hustejšie, vody použite menej!)

- Štipka himalájskej soli

Ako na to?

Pripravte si mixér (ručný alebo stolný), do nádoby nasypte kokos a zalejte ho 3 hrnčeky vody (720 ml). Ja rada kokos (a orechy všeobecne) vopred namáčam. Kokos zalievam vodou prevarenú a nechávam hodinku odstáť. Nie je to ale potrebné, pokiaľ nemáte čas, pustite sa do výroby rovno. Pridajte ku kokosu štipku soli a začnite mixovať. Mixujte asi 2 minúty (kým z kokosu nebudú naozaj maličké kúsočky).

Zmes prelejte do veľkej misy zakrytej plátnom (alebo čistým tričkom, áno aj to ide :)) a prepasírujte alebo preceďte pomocou jemného sitka. Skúste, či vám vyhovuje hustota, a prípadne zrieďte zvyškom vody. A rozmixovanú dužinu rozhodne nevyhadzujte! Bude sa vám skvele hodiť na prípravu smoothie, výrobu čokolády alebo müsli a čokoládových energy tyčiniek.

Precedené mlieko nalejte do vhodnej nádobky a šupnite do chladničky. Tam vydrží asi 5 dní (niekedy oveľa dlhšie). Na mlieku si pochutnáte ako za studena, tak za tepla, pred použitím ho ale vždy dobre pretrepte (nie sú v ňom žiadne konzervanty, takže sa zložky môžu oddeľovať).

A ak je podľa vás obyčajné kokosové mlieko trochu nuda, vylepšite si ho!

Chcete ho sladučké? Do mixéra s kokosom prihoďte niekoľko vopred namočených jumbo hrozienok alebo lyžicu javorového sirupu.

Ak túžite po čoko-koko mlieku, pridajte asi 2 lyžice nepraženého alebo fair trade kakaa.

Pokiaľ máte radi mlieko vanilkové, dochuťte ho asi 1 lyžičkou vanilkového extraktu.

A (nielen) deťom urobíte najväčšiu radosť s mliekom farebným ! Ako naňho? Jednoducho do neho primiešajte niektorý z ovocných práškov, napríklad jahodový, malinový alebo mango. Zelenú farbu vykúzlite pomocou moringy alebo spiruliny.

Najkrémovejšie čokoládové mandľové mlieko

Toto mlieko je jednoducho lahôdka. Skvele zaženie chuť na niečo sladké, keď do neho pridáte ľad (a kvapku niečoho ostrejšieho), vykúzlite z neho parádny letný čokoládový koktail, a deti ho zase milujú teplé pred spaním.

vegánske, bez lepku

Čo je na to potrebné?

- 1 a pol hrnčeka (asi 200 g) mandlí

- 1 až 4 hrnčeky filtrovanej vody

- 1 hrnček nepraženého alebo fair trade kakaa (môžete použiť aj čokoládu)

- 3 lyžice datľového sirupu

- Štipka himalájskej soli

Ako na to?

Mandle prelejte vriacou vodou tak, aby boli úplne ponorené. Nechajte aspoň hodinu odpočívať. Potom vodu zlejte, mandličky prepláchnite čistou vodou, vložte do mixéra, pridajte štipku soli a zalejte požadovaným množstvom filtrovanej vody. Pár minút mixujte, a potom zmes prelejte do veľkej misy zakrytej plátnom (čistým tričkom) alebo preceďte pomocou jemného sitka. Skúste, či vám vyhovuje hustota a prípadne zrieďte vodou. Zvyšky mandličiek určite nevyhadzujte, upečte si s nimi napríklad muffinky, skvele nahradí časť múky.

V inej mise si prešľahajte datľový sirup s kakaom alebo si rozpustite asi 100 gramov domácej či kvalitnej horkej čokolády. Potom do sirupu s kakaom (rozpustenej čokolády) pridajte asi tretinu vyrobeného mlieka a dobre premiešajte. Túto čokoládovú "omáčku" prilejte k zvyšku mlieka a dobre premiešajte. Ochutnajte a podľa chuti dolaďte, pridajte viac kakaa, vanilku, soľ alebo sladidlo.

V chladničke mlieko vydrží niekoľko dní, pred použitím ho vždy dobre premiešajte

Domáce vanilkové sójové mlieko

Sójové mlieko je môj favorit. Jeho výroba je síce trošičku zložitejšia, než ako je to pri orieškových mliek, zato je ale sójové mlieko mnohonásobne lacnejšie, plné rastlinných bielkovín, a hlavne je mooooc dobré. Tiež je neskutočne univerzálna, ak nepridáte vanilku a sladidlo, uvaríte z neho výborné omáčky a iné slané jedlá.

vegánske, bez lepku

Čo je na to potrebné?

- 1 hrnček (80 g) bio sójových bôbov

- 4 hrnčeky (1 liter) vody

- Semienka z vanilkového struku (nemusí byť)

- Asi 10 vopred namočených jumbo hrozienok, 5 datlí alebo 2 lyžice akéhokoľvek sirupu (nemusí byť)

Ako na to?

Sójové bôby namočte do vody aspoň na 12 hodín. Potom vodu zlejte a bôby prepláchnite čistou vodou, šupnite ich do mixéra a zalejte asi 3 hrnčeky (750 ml) vody. Mixujte, kým zmes nebude skoro hladká.

Zmes preceďte cez plátno alebo jemný sitko a prelejte do kastrólika. Pridajte zvyšok vody (1 hrnček – 250 ml), platňu zapnite na vysokú teplotu a priveďte do varu. Premiešajte a zoberte vzniknutú penu. Stlmte teplotu a za občasného premiešania varte asi 20 minút. Potom nechajte vychladnúť a pokiaľ chcete, pridajte vanilku, hrozienka alebo sirup. Pokiaľ je to potrebné, mlieko znovu premixujte.

V uzavretej fľaši mlieko v chladničke vydrží asi 5 dní.

Vyrábate si rastlinné mlieka? Ktoré by ste ochutnali najradšej?

Nezabudnite nás sledovať na našich sociálnych sieťach, Facebooku a Instagrame. Nech vám neutečú ďalšie skvelé návody a tipy. A určite preskúmajte aj náš nový ekokozí receptár!

Články
Záleží nám na vašom súkromí

Ekokoza má rada cookies! Súbory cookie nám pomáhajú ponúkať správne produkty, príjemné zľavy a ďalšie skvelé služby. Stačí nám dať súhlas na ich používanie.

Upraviť moje voľbyPovoliť všetko