Pre všetkých
Rozhodne nie je od veci vyrobiť si pár kusov od každého do zásoby. Nikdy neviete, kedy vás prepadne túžba potešiť pár ľudí okolo seba, možno budete chcieť obdarovať susedov ako vďaka za stráženie psa alebo dať drobnosť k sviatku kolegyni v práci. Pre tieto prípady sú jedlé darčeky ako stvorené.
Pražené oriešky v škoricovom karameli (z jedného pekáča)
Vegánske a bezlepkové, čo viac si priať?
Tiež milujete tú sladkú vôňu pražených orechov, keď sa prechádzate po trhoch? Rovnako to bude voňať aj u vás doma, keď sa pustíte do výroby pražených orechov. Potrebujete na to len pár ingrediencií, 15 minút času a jeden jediný pekáčik. Áno, naozaj žiadna ďalšia misa alebo milión iných pomôcok, len všetko zamiešate, šupnete to celé na štvrť hodinky do rúry a hotovo!
Čo bude treba?
- 3 hrnčeky orieškov podľa chuti, my máme najradšej hrnček lieskových jadier, hrnček mandlí a hrnček vlašských orechov
- 1 čajová lyžička škorice
- 1 a pol lyžice kokosového oleja
- 2 lyžice javorového sirupu
- Pol lyžičky himalájskej soli
- 1 lyžica škoricového cukru (a trochu na posypanie)
- 1 lyžica vanilkového cukru (a trochu na posypanie)
- Štipka kajenského korenia (môžete vynechať, ale dodá orechom šmrnc)
Ako na to?
Rúru predhrejte na 170°C.
Do pekáča alebo na plech s papierom na pečenie vsypte oriešky, nalejte na ne rozpustený kokosový olej, pridajte cukor, škoricu, soľ, kajenské korenie a 1 lyžicu javorového sirupu. Všetko pekne premiešajte tak, aby boli orechy rovnomerne obalené zmesou.
Pečte necelú štvrť hodinku (alebo kým nebudú oriešky voňavé a zlatisté), v priebehu ich niekoľkokrát premiešajte, aby sa nespálili a boli krásne chrumkavé zo všetkých strán).
Až sa vám budú páčiť, vytiahnite ich z rúry a hneď ich polejte zvyšným javorovým sirupom, a posypte troškou škoricového i vanilkového cukru, škorice a soli. Znovu dobre premiešajte.
Skúste sa ovládnuť a nezjesť ich všetky ešte teplé. Než ich premiestnite do pohárov alebo kornútov, nechajte ich poriadne vychladnúť, inak nebudú chrumkať. Pokiaľ niečo zostalo, pohárik (kôrnuť) s orieškami ozdobte, pridajte menovku a urobte niekomu radosť.
Oriešky takto vydržia minimálne 3 týždne (v chladničke určite dlhšie). Samozrejme môžete druhy orieškov nakombinovať aj inak alebo ich vymeniť za rôzne semienka, slnečnicové, tekvicové a tak ďalej.
A že nemáte radi sladké? Skúste napríklad dokonalé kešu oriešky naslané. Zmiešajte 2 hrnčeky kešu orieškov s 2 lyžicami olivového oleja, lyžičkou himalájskej soli a lyžicou obľúbeného korenia.
Domáca (horúca) čokoláda rozplývajúca sa na jazyku
Vegánska, bezlepková, bez rafinovaného cukru
Táto čokoláda je dokonalosť sama. Potrebujete na ňu 4 základné ingrediencie, môžete ju doladiť, ako sa vám zapáči, vyrobená je za chvíľku a vyzerá nádherne. Pokiaľ navyše chcete obdarovať niekoho (alebo ste sami niekto), kto sa rád stravuje zdravo a eticky, s touto čokoládou nešliapnete vedľa. Je totiž nabitá antioxidantmi, je bez rafinovaného cukru, bez zvieratiek a bez lepku. Nečakajte tvrdú čokoládu, ktorú bežne kúpite v obchodoch, táto čokoláda je podobná anglickému "fudge" a sama sa rozplýva na jazyku, je to skrátka láska na prvé uhryznutie.
Pokiaľ sa do výroby pustíte, určite použite silikónovú formičku, uľahčíte si tým prácu, čokoláda z nej totiž doslova sama vyskočí a nebudete ju musieť pracne vyklepávať. Ak narýchlo formičku nezoženiete (rovnako ju ale kúpte, zaslúžite si ju a bude sa vám ešte určite hodiť), siahnite po silikónových formičkách na muffiny alebo čokoládu jednoducho lyžicou "nakvapkajte" na pergamenový (alebo papier na pečenie). Čokoláda sa možno trochu prilepí (obzvlášť na papieri na pečenie), ale rovnako by ste nemali mať žiadne veľké problémy.
Na jednu várku si pripravte ( počet kúskov závisí od druhu formičky)
- 120 gramov kakaového masla
- 70 gramov nepraženého alebo fair trade kakaa
- 125 ml akéhokoľvek sirupu izbovej teploty (javorový nikdy nesklame)
- Štipku jemne mletej soli
- A akúkoľvek ozdobu a posypku navrch, skvelá je morská soľ, malinový prášok, vanilkový púder, chia semienka alebo skúste kakaové bôby
Ako na to?
Pomaly (najlepšie vo vodnom kúpeli) rozohrejte kakaové maslo.
Pridajte do neho všetky ostatné ingrediencie, okrem tých, čo prídu navrch, a dôkladne premiešajte.
Nalejte zmes do formičiek (na pergamenový papier) a podľa chuti, nálady a fantázie posypte vybranými pochúťkami.
Premiestnite čokoládu do mrazničky minimálne na pol hodiny (alebo kým nestuhne) a potom si ju užite.
Pretože sa domáca čokoláda rozteká oveľa rýchlejšie ako kupovaná, skladujte ju v chladničke alebo mrazničke. Pokiaľ sa teda rozhodnete čokoládky darovať, naskladajte ich do vrecúška alebo krabičky, ozdobte a nechajte v chladničke, kým nebude potrebné vytiahnuť.
TIP č. 1: Domáca horúca čokoláda
Ak ste si mysleli, že táto čokoláda vás už nemôže viac dostať, plietli ste sa. Nielen že si na nej môžete pochutnať v "byčajnej" forme, ale vykúzlite z nej aj výbornú horúcu čokoládu. Jednoducho zahrejte (rastlinné) mlieko, vhoďte doň jeden (alebo dva) kúsky a miešajte, kým sa všetko nerozpustí. Sľubujem, že toto je tá najkrémovejšia horúca čokoláda na svete! Už rozpúšťate kakaové maslo, čo?
TIP č. 2: Horúca čokoláda na špajli
Ak chcete túto dokonalosť v podobe horúcej čokolády darovať, a ešte vyhrať cenu za najoriginálnejšiu pochúťku, venujte čokoládu na špajli: do formičiek s nie úplne zatuhnutou čokoládou jednoducho zapichnite drevené drievko na nanuk a dajte zmraziť. Potom zabaľte do celofánu, ozdobte a pridajte ceduľku s inštrukciami, napríklad takto: Domáca horúca čokoláda – daj čokoládu na drievku do zahriateho (rastlinného) mlieka, miešaj, kým sa nerozpustí a vychutnaj si tú najlepšiu horúcu čokoládu!