Vybrať tú správnu kultúru môže byť ťažké, ale postupom času na tú najideálnejšiu určite narazíte. Pri výbere sa riaďte konkrétnou receptúrou alebo technologickým postupom s ohľadom na základné rozdelenie kultúr. Mezofilné kultúry sú vhodné na výrobu tvarohov, čerstvých syrov, kyslej smotany, polotvrdých syrov,.. Termofilné kultúry sú vhodné na syry s dohrievanou syreninou s prídavkom mezofilnej kultúry. Jogurtové kultúry sú vhodné na výrobu jogurtu a v nižšom dávkovaní sa pridávajú aj do niektorých ostatných druhov syrov. Zmiešané kultúry obsahujú tak mezofilné, ako aj termofilné kmene kultúr a môžu obsahovať aj ďalšie mliekarenské kultúry na výrobu konkrétnych druhov syrov. Špeciálne mliekarenské kultúry napr. mazové či plesňové dotvárajú konkrétnu podobu syrov a pridávajú sa k nim mezofilné a termofilné kultúry alebo ich kombinácie.
Ekokoza má rada cookies! Súbory cookie nám pomáhajú ponúkať správne produkty, príjemné zľavy a ďalšie skvelé služby. Stačí nám dať súhlas na ich používanie.