Nech napíšem čokoľvek, nedokážem popísať úžasnú chuť tejto domácej čokolády , a tak ju najskôr budete musieť vyskúšať sami!
Tak dosť písania, ideme na to:
- 100g kakaového masla
- 60g kakaa z nepriadených bôbov
- 40g xylitolu (cukru alebo iného sladidla)
- 1/2 kávové lyžičky chilli
- štipka soli
Kakaové maslo treba rozpustiť na 42 °C. Najlepšie je rozpúšťať ho vo vodnom kúpeli. Netrpezlivci ako ja ho dajú rozpúšťať priamo. Len pozor, ak chcete RAW čokoládu, nesmiete prekročiť uvedené stupne!
Tekuté kakaové maslo prelejte do mixéra a pridajte všetky ostatné suroviny, mixujte cca 30 sekúnd. Strážte, aby teplota čokolády neprekročila 42 °C. Pokiaľ je teplota dostačujúca, mixujte ešte ďalších 30 sekúnd.
Čokoládu nalejte do nerezovej misky. Nerezovú misku s čokoládou dajte do väčšej misy so studenou vodu alebo ľadom a čokoládu dôkladne premiešavajte, stačí len ručne, až kým vám teplota čokolády klesne na 32 °C. Je dôležité, aby ste čokoládu pri chladnutí miešali, potom totiž bude krásne tuhá a krémová.
Akonáhle čokoláda vychladne na teplotu 32 ° C, nalejte ju do pripravených formičiek a nechajte stuhnúť.
Ak chcete, môžete do rozpusteného kakaového masla namiesto chilli pridať oriešky (rozomleté alebo celé) alebo sušené ovocie (kúsky hrozienok , brusníc, sušených sliviek, marhúľ, fíg, datlí alebo napríklad goji ).
Na obrázku je čokoláda posypaná arašidmi a strúhaným kokosom .