Lecitín

Synonymá

Fosfatidylcholín

Zloženie (chemická štruktúra)

Zloženie komplexná zmes fosfolipidov, obsahuje hlavne fosfatidylcholín, fosfatidylethanolamín a fosfatidylinositol

pH

5–7 (v rozmedzí 5–9 je obvykle stabilný)

Rozpustnosť

Rozpustný vo vode a tukoch, nerozpustný v alkohole

Spôsob získavania

Lecitín sa získava extrakciou z olejov (napr. sójový lecitín, slnečnicový lecitín) alebo výterom z vaječného žĺtka.

Využitie v kozmetike

Lecitín slúži ako stabilizátor, emulgátor a zvlhčovač. Má schopnosť zvyšovať hydratáciu pokožky, zlepšovať pružnosť a mäkkosť pleti. V kozmetike sa používa vo vlasových prípravkoch, pleťových krémoch, šampónoch, do peelingov a rôznych typov make-upov.

Výhody

Lecitín je veľmi jemný a nie je dráždivý, vhodný na citlivú pokožku. Obsahuje fosfolipidy, ktoré napomáhajú obnove pokožky a udržujú správnu rovnováhu vlhkosti. Môže zlepšiť textúru a vzhľad pleti, redukovať podráždenie a vytvárať ochrannú bariéru.

Nevýhody

U niektorých jedincov môže spôsobiť alergické reakcie. Pri použití vo väčších koncentráciách môže viesť k zvýšeniu mastnoty pleti.

Ako sa s ňou pracuje

Teplota topenia lecitínu sa pohybuje okolo 20–25 °C. Je stabilný pri bežných výrobných teplotách, ale mal by byť chránený pred vysokými teplotami, aby nedošlo k jeho degradácii Lecithin je všeobecne kompatibilný s väčšinou kozmetických ingrediencií.
Záleží nám na vašom súkromí

Na stránke Ekokoza.sk používame súbory cookie, aby sme vám poskytli čo najlepší zážitok z prehliadania.

Analytické cookies nám pomáhajú anonymne vyhodnocovať návštevnosť stránky, personalizačné prispôsobujú obsah vašim preferenciám a reklamné zabezpečujú zobrazovanie relevantnej reklamy, ktorá vás môže zaujímať.

Kliknutím na „Povoliť všetko“ vyjadrujete informovaný súhlas so spracovaním údajov na vyššie uvedené účely. Viac informácií nájdete v našich Zásadách ochrany osobných údajov a zásadách společnosti Google.

Nepovoľovať cookiesUpraviť moje voľbyPovoliť všetko