Emulgované telové maslá sú tuhé, krémové emulzie maslovitej konzistencie. Typické sú svojou bohatosťou, ktorá býva väčšia, než ako je tomu u telových mliek alebo krémov – to je preto, že olejová fáza masiel tvorí väčšinou aspoň 25% zmesi. Hustotou sú skôr tuhšie až "pevnejšie" a často obsahujú prírodné maslá (to ale nie je pravidlom, telové maslo vyrobíte aj bez masla :)).
Ide skrátka o veľmi výživnú variantu telového krému alebo pleťového mlieka. Ako mu budete hovoriť vy, je ale úplne jedno.
Líšia sa výrazne, a to už v samotnom popise. Klasická známa, snáď všetkými vyskúšaná, domáce telové maslá sú bezvodé. Emulgované maslá obsahujú tuky aj vodu, az nich je potom vytvorená emulzia.
Väčšina komerčných telových masiel je emulgovaná - preto sú tak príjemné a často tak nejako ľahšie a "lepšie", než tie doma vyrábané. Ide totiž o emulzie, len to zrejme netreba zdôrazňovať. V našom svete prírodnej kozmetiky a domácej výroby to ale zdôrazniť treba ich, tak, aby sa nám neplietla telové maslá klasické a telové maslá emulgované.
Je ich veľa! Len pre jasnosť, porovnávame teraz bezvodé maslo a emulgované maslo.
- Vďaka obsahu vody sú emulgované maslá oveľa ľahšie. A tiež výrazne lacnejšie, čo sa nákladov na výrobu týka!
- Super je tiež oveľa väčšia škála prídavkov, ktoré je možné do produktu primiešať – môžeme do nich totiž začleniť všetky vo vode rozpustné
ingrediencie, ako je napríklad glycerín, panthenol alebo pentavitín alebo sacharid izomerát, ktorý do masla pridáme aj my.
Pentavitín je 100% prírodné aktívne ingrediencie, sacharidový izomerát, ktorý vie neskutočne dobre hydratovať a hodí sa na použitie v starostlivosti o pokožku aj vlasy. Vykazuje oveľa účinnejšiu väzbu na vlhkosť ako iné látky, napríklad glycerín alebo močovina. Ideálna je preto pre suchú alebo slnkom poškodenú pokožku. Blahodárne a úľavne pôsobí pri nepríjemných prejavoch na koži ako je svrbenie, drsnosť, nerovnosti, krehkosť alebo iné. Do letného telového masla paráda!
Tou najväčšou výhodou emulgovaných masiel je ale iste ich stabilita - nereagujú na teplotu zmenou štruktúry (na rozdiel od klasických masiel, ktoré sa v teple roztečú, v chlade stvrdnú a potom kvôli výkyvom tvoria nepríjemné hrudky, ktoré vedia pokaziť celý produkt).
- Emulzie sú oveľa stabilnejšie. Skúšali sme hotové emulgované telové maslo zahrievať a vydržalo bez zmeny textúry až do 80°C - čo je teplota, ktorú ťažko prekročíte v bežnom živote. :)
Nebudeme to ďalej predlžovať, poďte s nami miešať, tu naozaj nebude ľutovať!
Zahrievaná olejová fáza
- 4 gramy emulgačného vosku NF
- 19 gramov marhuľového oleja
- 5 gramov rafinovaného bambuckého masla
- 6 gramov cetyl alkoholu
Mierne zahrievaná vodná fáza
- 48, 3 gramov destilovanej alebo kvetovej vody
- 15 gramov rastlinného glycerínu
- 2 gramy sacharide izomerátu
Pri hanbení primiešavané
- 0,5 gramu konzervantu Leucidal
- 0,2 gramy vône Yuzu
Pripravte si vodný kúpeľ. Do malej žiaruvzdornej misky si odvážte vodnú fázu. Do druhej väčšej žiaruvzdornej misky si odvážte olejovú fázu. Olejovú fázu vložte do vodného kúpeľa a nechajte zahrievať. Až budú suroviny v olejovej fáze rozpustené, do vodného kúpeľa vložte na pár minút aj vodnú fázu tak, aby sa aj suroviny v nej mierne zahriali a zmes pri zmiešaní nedostala teplotný šok.
Keď sú všetky suroviny v olejovej fáze tekutej a vodná fáza je mierne zahriata, vyberte obe misky z vodného kúpeľa. Osušte, pripravte si silikónovú stierku a vodnú fázu vlejte do olejovej, ihneď dobre premiešajte silikónovou stierkou.
Potom pomocou tyčového mixéra zmes niekoľkokrát (skôr kratšími cyklami) premiešajte. Snažte sa do zmesi zbytočne nezašľahávať vzduch, udržujte mixér ponorený.
Zmes v tomto momente bude úplne tekutá a ľahká, to je v poriadku. :) Po niekoľkých "zamixovaniach" opäť vezmite do ruky stierku, zmes premiešajte (nezabudnite poctivo stierať rýchlejšie tuhnúcu zmes po stranách misky). Po pár minútach opäť použite tyčový mixér. Akonáhle si všimnete, že zmes začína pomerne rýchlo tuhnúť, je čas do masla dobre primiešať sacharide izomerát, konzervant a vôňu, a potom premiestniť maslo do vybraných obalov.
Čo sa obalov týka, voľte dózy so širokým hrdlom (nenechajte sa zmiasť počiatočnou tekutosťou), maslo bude naozaj maslové a budete ho z obalu naberať pohodlne prstami.
Nechajte niekoľko hodín tuhnúť a potom si užívajte skvelé telové maslo!
Ekokoza má rada cookies! Súbory cookie nám pomáhajú ponúkať správne produkty, príjemné zľavy a ďalšie skvelé služby. Stačí nám dať súhlas na ich používanie.