
Výroba domácej čokolády
Čokoládu milujem.
Horúcu, mliečnu, bielu, s hrozienkami alebo bez, orieškovú, so želé, ovocnú, s kúskami karamelu... akúkoľvek! A povedala by som že aj kedykoľvek.
Dnes si preto jednu vyrobíme. Všetky suroviny nájdete na stránke ekokoza.sk , kde si môžete “namiešať” tú svoju. Ja som v postupe použila kombináciu horúcej čokolády s kúskami mandlí a malinovým práškom (ktorý mimochodom chutí naozaj malinovo!) a kombinácia je to fajnová. Nie je o čom. Musíte to jednoducho ochutnať!
Pripravenú čokoládu môžeme naliať do silikónových formičiek alebo rovno na obyčajný plech. Po stuhnutí ju stačí ľan nalámať na menšie kúsky a vyzerá to veľmi efektne. Iste poteší každého čokomila.
Domáca čokoláda má nižší bod kúrenia ako klasická čokoláda kupovaná z obchodu. Skladujeme ju preto v chladničke. Všeobecne platí, že čím viac použitého kakaového másla, tým skôr sa začne čokoláda kúriť. Ak by sme kúreniu chceli trochu zabrániť, stačí pridať kúsok stuženého tuku.
Ekokoza.sk
Na tomto eshope nájdete aj rôzne iné postupy a suroviny na výrobu domácich krémov, mýdiel, pracieho prášku, sviečok, mýdiel, či dokonca aj tofu... ak vás takáto výroba zaujíma, určite nakuknite.
Na výrobu budeme potrebovať:
alebo
- 150g kakaa z nepražených bôbov
- 200g kakaového másla
- 100g hnedého třtinového cukru
- plátky mandlí
- malinový prášok
Pomôcky :
- formu na pralinky alebo obyčajný plech + papier na pečenie
- hrniec a misku na vodnú kúpeľ
- varešku
- sítko na posypanie
- kuchyňskú váhu
Ako na to?
Ako prvé si roztopíme kakaové máslo vo vodnej kúpeli. Následne si odvážime kakaový prášok a třtinový cukr. (moja váha síce ukazuje 0 g ale to prehliadnime prosím).
Suroviny vložíme do mixéra, prilejeme roztopené kakaové máslo a chvíľu mixujeme alebo poriadne premiešame až pokiaľ nevidíme, že sa cukr úplne roztopil. Do směsi môžeme v tomto kroku pridať rôzne oriešky , sirupy , semienka, hrozienka ...
Tekutú čokoládu vylejeme do silikónových formičiek alebo na plech vystlaný papierom na pečenie.
Vrch ozdobíme plátkami mandlí a posypeme malinovým práškom.
Čokoládu necháme stuhnúť na chladnom mieste alebo vložíme do chladničky/mrazničky. Po stuhnutí vyklopíme z formičiek alebo ak sme čokoládu lili na plech, nalámeme na nepravidelné menšie kúsky.
Nakoniec môžeme ešte sem-tam na ozdobu posypať malinovým práškom a máme to.
Chutí?
Soňa
Soničke ďakujeme za skvelý návod plný nádherných fotiek!
Článok na blogu Tvoriť a ľubiť nájdete tu: https://tvoritalubit.com/2018/09/28/vyroba-domacej-cokolady/