Robíme prvé mydlo – jednoduchý recept pre každého
Nebuďte!
Vaše prvé mydlo je vstup do sveta mydlárenia a pokiaľ začnete skúšať postupne, vyvarujete sa zbytočným problémom a starostiam. Preto začneme obyčajným mydlom. Je to aj preto, aby ste videli ako sa správajú olej a lúh keď ich spojíme dohromady bez toho, aby ich ovplyvňovali ďalšie pridané zložky (ako niektoré farbivá, tak éterické oleje a ďalšie prísady môžu ovplyvniť správanie mydlovej hmoty).
Moje prvé mydlo :) Každý nejako začínal, dôležité je hlavne nejako začať :)
Recept na prvé mydlo
Recept na prvé mydlo som preto zvolila základné, jednoduché a funkčné. Uvádzam ako percentá, tak aj konkrétne hmotnosti na vytvorenie mydla z pol kila olejov (výsledkom je zhruba 700 gramov mydla) . Pokiaľ budete chcieť urobiť menšie alebo väčšie mydlo, je potrebné recept prepočítať. Ako na to sa môžete dočítať v článku o používaní mydlovej kalkulačky tu .
Recept:
50% olivový olej (250 gramov) – parádne sa stará o pokožku
25% kokosový olej (125 gramov) – stará sa o čistenie ao dostatok peny
25% bambucké maslo (125 gramov) – vďaka nemu je mydlo odolné a len tak sa neodmyje
Máme teda 50% tekutých olejov a 50% pevných olejov.
Olivový olej môžeme použiť buď virgin alebo pomácie . U virgin pôjde mydlo veľmi pomaly do stopy a bez mixéra sa nezaobídeme (čo je možné neskôr využiť pri vzorovaných mydlách). Pomácia zase ochotne reaguje a mydlo sa tak dá vymiešať aj bez použitia mixéra. Zvoľte si, ktorý vám vyhovuje, nie je tu zlá voľba a naozaj záleží na vás.
Postup výroby mydla mám detailne spracovaný v článku o výrobe mydla za studena. Poprosím vás o prečítaní (možno niekoľkokrát po sebe :)), veľa vecí vám pomôže si vyjasniť a poskytne vám detailný návod, ako na to.
Keďže má každý olej inú saponifikačnú hodnotu, musíme recept pri zmene oleja alebo množstva vždy prepočítať . Ja odporúčam prepočítavať aj recepty, ktoré nájdete na internete. Nikdy neviete, či sa dotyčný v recepte neupísal - výsledkom by mohlo byť nebezpečné mydlo a to nikto nechce. Istota je istota.
Takže ak sa chcete naučiť s kalkulačkou pracovať, môžete tu - Ako sa vyznať v mydlovej kalkulačke.
Ale späť k nášmu mydlu. Pretučnenie som zvolila 8% a vodu v pomere 2:1 s hydroxidom. Pretučnenie je hodnota, ktorá nám udáva, koľko percent mastných kyselín zostane v mydle po procese saponifikácie (zmydelnenia). Pretučnenie udáva množstvo oleja, ktoré zostane v mydle po zreagovaní hydroxidu. Stará sa o pokožku a bráni jej vysúšaniu.
Kde zohnať hydroxid? Určite zabudnite na hydroxid z drogérie, do mydla je potrebné použiť kvalitné, určené na kozmetickú výrobu. Taký kúpite v obchodoch s kozmetickými surovinami. Tie z drogérie sú nekvalitné a málo koncentrované, môžete si nimi pokaziť celé mydlo.
BEZPEČNOSŤ
Pozor! Hydroxid je silná žieravina. V prípade, že dôjde k postriekaniu kože okamžite je treba ju oplachovať veľkým množstvom studenej vody. Pri zasiahnutí očí vyplachujte vodou a okamžite zavolajte lekársku pomoc!
Z lúhu nie je potrebné mať strach. Len rešpekt a byť si vedomí jeho nebezpečnosti. Pri zachovaní všetkých bezpečnostných pravidiel – rukavice, okuliare a vhodné oblečenie – je riziko postriekania relatívne malé.
Pracovný postup
Nachystáme si všetko potrebné a vyženieme z pracovného priestoru domácich miláčikov, deti, manželov a podobne. Je jednoducho potrebné mať na prvé mydlo absolútny pokoj.
Nasadíme si ochranné pomôcky – okuliare a rukavice , oblečieme si dlhé nohavice a tričko s dlhým rukávom.
Do jednej nádoby (nerezovej alebo plastovej – teplovzdornej, nikdy nepoužívame sklo! ) si odvážime potrebné množstvo demineralizovanej alebo destilovanej vody, do druhej nádoby odvážame hydroxid.
Potom pomaly vsypeme hydroxid do vody. Nikdy nie naopak , môže dôjsť k búrlivej reakcii a poraneniu! Počas rozpúšťania sa uvoľňujú pary, ktoré sa nesmú vdychovať . Takže otvoriť okno, odvrátiť tvár od misky, pomaly vsypať hydroxid do vody, rozmiešať a na chvíľu odísť vedľa do miestnosti. Pri rozpúšťaní hydroxidu vo vode sa uvoľňuje veľké množstvo tepla a roztok môže mať až 90 ° C, takže pozor na to.
Hneď ako je hydroxid plne rozpustený, necháme ho chladnúť na bezpečnom mieste.
Zatiaľ čo nám chladne lúh si odvážame tuky . Do jednej misky pevné tuky (bambucké maslo a kokosový olej) a tie dáme rozpúšťať nad vodný kúpeľ. A do druhej odvážame tekuté oleje (v tomto recepte je to olivový olej).
Než sa nám rozpustia pevné tuky, tak si pripravíme formu . Forma môže byť plastová (vhodná do rúry) alebo silikónová. Ja používam drevené, tie je ale potrebné vopred vystlať papierom na pečenie ( vopred! Potom už nebude čas : ). Formy sa dajú kúpiť na internete alebo môžete kúpiť teplovzdornú plastovú alebo silikónovú formu v obchode s domácimi potrebami. Na tvare veľmi nezíde, hlavne nech sa mydlo do formy zmestí a dá sa z nej ľahko dostať.
Akonáhle teplota olejov a hydroxidu klesla na cca 36 – 38°C (lúh musí mať vždy o pár stupňov viac ako oleje), tak pomaly nalejeme roztok hydroxidu do olejov . Zamiešame najskôr stierkou a pozorujeme, čo sa s hmotou deje. Potom vezmeme tyčový mixér a na najnižší stupeň pár sekúnd opatrne mixujeme. Premiešame hmotu stierkou a sledujeme ako sa zmenila. Takto pokračujeme až do doby, keď vidíme na povrchu mydla tzv. stopu.
Ako spoznať správnu stopu? Pokiaľ naberieme trochu hmoty na stierku a necháme ju dopadať späť do misky, na hladine sa na chvíľu vytvorí malá vlnka predtým, než sa spoja so zvyškom hmoty . V tomto okamihu máme homogénnu hmotu, ktorá je pripravená na liatie do formy. Pokiaľ stopa ešte nie je viditeľná je treba mixovať ďalej.
Neponáhľajte sa. Pozorujte ako sa mydlo chová a ako sa hmota mení – farba, hustota, konzistencia. Toto je jedna z najdôležitejších častí výroby mydla a nesmie sa zanedbať.
Akonáhle máme stopu , môžeme mydlovú hmotu naliať do pripravenej formy . Vylejte všetko, ak bude treba, misku vystierajte. Teraz už len zaistiť, aby spolu oleje a lúh zreagovali a nám vzniklo mydlo :)
Tu je niekoľko možností ako postupovať . Môžeme dať mydlo do rúry na 55 ° C cca na 2 hodiny a potom ho nechať v rúre do vychladnutia (tu si musíte byť istí, že rúra takú teplotu udrží a nepôjde samovoľne nahor – mohlo by dôjsť k prehriatiu mydla). Druhá možnosť je formu s mydlom zabaliť do deky a dať na 24 hodín napríklad k radiátoru. Mydlo potrebuje teplo , aby prebehla tzv. gélová fáza , počas ktorej zreaguje väčšina hydroxidu a vznikne mydlo.
Obe možnosti sú v poriadku, záleží ako veľmi ste na svoj výtvor nedočkaví :)
Potom už stačí len nakrájať (dá sa nožom, špachtľou alebo si môžete podľa nášho článku vytvoriť vlastný krájač na mydlá ) a nechať mydlo na suchom a dobre vetranom mieste niekoľko týždňov zrieť . Minimum sú 3 týždne a pre naše prvé mydlo by mal tento čas stačiť, ale čím je mydlo staršie, tým má lepšie vlastnosti. Počas zrenia mydlo stráca vodu a dochádza k vytvoreniu tzv. kryštalickej mriežky. Vďaka zreniu je mydlo šetrnejšie a hlavne dlhšie vydrží - len tak sa neodmydlí.
Je dobré pred použitím skontrolovať pH mydla lakmusovými papierikmi, ktoré kúpite v lekárni. Hodnota nameraného pH u takto vyrobeného mydla by mala byť 8 – 10. Ako mydlo skontrolovať nájdete v tomto článku , kde sú aj ďalšie metódy kontroly mydla.
A máme hotovo! Teraz ešte vydržať aspoň tie 3 týždne ... aspoň preto, že čím je mydlo staršie, tým má lepšie vlastnosti. Mydlá začínajú byť naozaj príjemné od 3 mesiacov. Ale kto by to na začiatku vydržal? :)))
Gratulujem k vášmu prvému mydlu a prajem ďalšie krásne mydlotvorenie :)
Nezabudnite sa v našej Facebook skupine o výrobe prírodnej kozmetiky pochváliť so svojim výsledkom!
.................................................. .................................................. .................................................. .................................................. ....................
Zdeničke a Petrovi, ktorí stoja za krásnym počinom Priamo od včelárky , veľmi ďakujeme za možnosť spolupráce a možnosť zdieľania článku! Ak tento šikovný pár ešte nepoznáte, rozhodne to napravte a sledujte nielen ich blog , eshop , ale aj sociálne siete - Facebook a Instagram .
Stojí to za to!
Pôvodný článok nájdete tu: https://blog.primoodvcelarky.cz/2018/10/delame-prvni-mydlo-jednoduchy-recept-pro-kazdeho.html